Så fungerar DGPS

För havsnavigering kan 10 meters noggrannhet räcka, men i många fall behöver man veta sin position betydligt exaktare. Därför har det tagits fram något som i tekniska system som omkringgår satelliternas medvetna felinformation. Ett av dessa är EPOS, som utvecklades av Teracom Svensk Rundradio AB (f.d. Televerket Radio) i Luleå.

Principen är ganska enkel: Teracom har tolv EPOS-stationer med fasta GPS-mottagare i och runt om i Sverige. Eftersom man exakt vet positionen för dessa, kan en dator i varje sådan station räkna ut hur stor felvisningen är hos respektive GPS-satellit i varje ögonblick. Det som räknas fram är skillnaden, differensen mellan den angivna och den korrekta positionen, och därför kallas detta för differentiell GPS, eller DGPS.

Informationen om felvisningen sänder EPOS-stationerna via Kaknästornet i Stockholm ut på riksnätet för radions P3, där uppgifterna ligger som en datakod i RDS-systemet. Den som har en speciell EPOS/RDS- mottagare kan nu ansluta den till sin GPS- navigator, och via ett standardgränssnitt tar navigatorn in felkorrigeringen. Beroende på vilket EPOS-abbonemang man tecknat, får man nu en noggrannhet på 10 meter, alternativt 1-2 meter.

Eftersom korrigeringen sänds via P3-sändarna, täcks landet in fullständigt, och Teracom utlovar korrekt funktion ca 100 km ut från Svenska kusten dygnet runt.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön