Så fungerar GPS

Visar dig vägen när du tappat orienteringen. Global Positioning System består av 24 amerikanska satelliter som genererar den mest avancerade och exakta navigationsinformation världen hittills skådat. Med hjälp av två tal, eller koordinater, som refererar till en exakt punkt där en horisontell linje (latitud) korsar en vertikal linje (longitud), kan en GPS- navigator definiera varje punkt på jorden - exakt. 

Det spelar ingen roll var i världen du är. Du kan använda en GPS för att fastställa din exakta position och hur du kan ta dig dit du vill, när som helst oavsett väder.

Precisionen ligger vid ungefär 15 - 17 m (maj 2000).

Positionen kan läsas av på skärmen i antingen längd/breddgrader (sjökort) eller UTM (landkartor). Hastighetsinformationen visas i nautiska (knop) respektive metriska (km/t) enheter.

GPS- systemet fungerar så att avståndet till satelliter med kända positioner mäts. Detta görs genom att mäta tiden för signalen att sändas och återfångas av mottagaren. För att kunna göra denna positions- bestämning krävs 4 satelliter. Med denna utrustning kan du lägga ut start och mål för din rutt och fortlöpande få din position, färdriktning och tid till du når målet.

Den senaste generationen bärbara GPS:er som till exempel: eMap och ColorMap (Garmin) men även andra fabrikat har t.ex. Magellan har också inbyggda kartdatabaser (landbaserade) för hela Europa.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön