Deltagare

 • Råneå Båtklubb :RBK
 • Piteå Segelsällskap: PSS
 • Kalix Segelsällskap :KSS
 • Luleå Segelsällskap : LSS

Round Robin Resultat

 1. RBK - PSS 2-1
 2. LSS - KSS 2-0
 3. PSS - KSS 2 -1
 4. PSS - LSS 1-2
 5. RBK -LSS 1-2
 6. RBK - KSS 1-2

Semifinaler

 • Ettan - Fyran LSS -KSS 2-0
 • Tvåan - Trean RBK - PSS 2-1

Match om tredje pris

 • KSS - PSS 0-2

Final

 • LSS - RSS 2-0

Slutresultat

 1. LSS
 2. RBK
 3. PSS
 4. KSS

 

Piteå: South Harbor Cold Water Open

Text: Rickard Jonsson

Det här skall bli kul, säger Jonas och hoppar in i bilen. Klockan är 8 på morgonen den 6:e oktober, det är 5 grader varmt och regn i luften, vi är på väg till Piteå för att kappsegla. Det låter inte klokt och det är det inte heller, men fruktansvärt kul var det och jag kommer definitivt att göra om det, om man får chansen.

Jag var övertygad om att säsongen var slut, när Peter under ett projektmöte började visa seglingsbilder och prata om en matchracetävling i Piteå. Tremannalag i soling, Luleå mot Piteå, Råneå och Kalix, korta banor, alla mot alla på lördag och finalseglingar på söndag, vad mer kan man önska av en helg i Oktober.

Strax före nio stod vi på kajen i Piteå och betraktade båtarna. Peter anlände och gjorde vår besättning komplett. Att det var regn, kallt och oktober var det ingen som tänkte på längre, nu var det ju tävling. På kajen uppstod det vanliga tugget när Råneå inledde med att besegra Piteå.

Vi tog oss an Kalix och lyckades förlora två starter, men vinna båda seglingarna och självförtroendet steg.

Matchrace med direktbedömning ute på banan är en annorlunda seglingstyp om man inte är van. Om man gör ett regelfel får man ett straff. Istället för att utföra straffsvängen använde vi taktiken att försöka ge vår motståndare ett straff, vilket medför att straffen kvittas och man slipper onödiga extrasvängar. Praktiserar man detta intensivt blir det lätt en form att fullkontaktsegling som liknar folkrace. Vår match mot Piteå går nog till historiens mest intensiva fullkontaktseglingar på dessa latituder. Fjorton kollisioner på tre race om vardera 10 minuter är rätt mycket, om man säger så. Protestflaggor, domarpipor, straff och kvittningar duggade tätt, men roligt och intensivt var det. Regnet var nu inte ens nära att man tänkte på?.

Till söndagens seglingar var det fyra bästa kvalificerade, dvs alla som var med i tävlingen, solidariskt och bra. Nu skulle Norrbottens bästa matchracing-besättning koras via semifinal och final. Ingen chans till revansch förrän nästa sommar, nu eller aldrig, vinna eller försvinna.

Träningen från lördagen hade gett resultat. Borta var ringrosten, vi var snabba på skoten, bra i vändningarna och hade plötsligt full koll på reglerna. Två segrar mot Kalix i semin och finalplatsen var klar. Råneå i final, seger i första matchen och klart grepp om starten i den andra, när vi blev rammade tre gånger, Råneå diskvalificerat och segern klar med 2-0. Förstapriset värmer hela vintern?

Sammanfattningsvis ett stort tack till Piteå för deras bländande idé att segla matchrace nära land under en helg i oktober. Arrangemangen var liksom idén helt lysande. Detta är något vi inom LSS borde jobba för att ordna. Matchrace i Norra Hamnen är bra PR för sporten och otroligt lärorikt. Tack även till Peter och Jonas, som stod ut med en något hetsig rorsman (ja, jag kan bli det ibland).

6-7 oktober 2001

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön