Isjakt - på säl?

I lokalen på NP Marin sitter två grabber böjd över en slipmaskin och studerar ivrigt resultatet av slipningen på några medar. Vi har "friluftsdag" i dag berättar Erik Jönsson, vi slipar medar till vinterns Isjakt.

- Jaha ni skall ut på säljakt i vinter? säger jag och ser frågade ut.
- Nej, skrattade Erik tillbaka och tog mej med till en konstig anordning som låg på golvet i hallen och pekade, detta är isjakt.

Det hör till historien att jag är norrman och isjakt i mina öron antyder till någonting helt annat än en konstig liten farkost som en liten skara anhängare använder straxs efter isbildningen på lulefjärden.

Enligt Erik är det 15-16 entusiaster i föreningen Bottnia Isseglare som varje år riskerar liv och lem med att åka små farkoster uppbyggda av lätta trälådor monterade på tunna medar och med segel från vinsurfingbrädor. Man åker på en nybildad is i hastigheter upp mot 100 km/h.

Säsongen för entusiasterna startar så snart isen har lagt sig och varar från 40 timmar till flera veckor. Det vill säga så snart snön lägger sig är säsongen över! En exklusiv hobby med andra ord. För att förlenga säsongen åker de ivrigaste ut till Sandön för att åka på vägen mellan Sandön och Junkön så snart denna plogas.


Erik Jönsson med sin isjakt på isvägen mellan
Sandön - Junkön.

Sporten är exklusiv i den mening att säsongen kan vara kort så är kostnaden inte stor. Själva farkosten kan man bygga i trämaterial för ca 2000 kr och den största kostnaden är själva seglet. På Isjakt använder man segel beräknat för vindsurfingbrädor ocg ett komplett segel med rigg ligger på ca 2.500 begagnat. Segelytan ligger normalt på 5,5 m2 men kan variera mellan 4,5 till 7,5 m2. De som verkligen går in för sporten bygger sina farkoster i aluminium och köper in olika typer av segel för optimal fart.

Vi ni veta mer om sporten kan ni besöka "Isseglingssidan för all issegling":

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön