PC ombord i båten

Nu svämmar marknaden över av GPS i alla varianter och märken, det som kommer för fullt är kartplotter med färgskärmar. Samtidigt ökar också utbudet på programvaror som gör din dator till en fullvärdig kartplotter genom att koppla den till en vanlig gps mottagare. Men vad skall man välja?

Argumenten för rena kartplotter är ofta att en dator inte tål vatten, skakningar och stötar som lätt uppstår på havet, speciellt i snabbgående båtar. Men är det hela sanningen och är bärbara datorer så dåliga?

Stort användingsområde

Jag har själv en bärbar dator och det som tilltalar mig är dom olika användingsområdena. Om man bortser från vanlig kontorsanvändning kan man koppla till ett TV-kort och få en billig, strömsnål och kvalitetsstark tv genom datorn. Barnen kan i dagar då vädret tvingar oss ned i ruffen ha en spelmaskin att fördriva tiden med. Kopplar man till en DVD spelare har man också möjlighet till att se på videofilmer på datorn. Fint tidsfördriv på långseglingen. 

TV-kort i din dator gir knivskarpt bild.

Det som också blir mer och mer vanligt i familjen är digital kamera och här gör datorn verkligen nytta. När minneskortet är fullt är det bara att tanka ned korten till datorn. 

Den lilla bärbara datorn kan användas till ännu fler uppgifter. Spela musik i form av vanliga CD-skivor men även såkallad MP3 skivor som ger musik i upp till 8 timmar på en enda cd-skiva. 

Ser man in i framtiden kommer nog också Internet att bli mer vanligt genom mobiltelefonen. Det kan ju hända att man önskar skicka semesterbilder hem till vänner...
Nästa år kommer batlivlulea.nu i CD-rom version. Med en CD-skiva får du information och bilder av Luleås skärgård tillgänglig i båten utan att vara uppkopplad på nätet.

Den bärbara datorn

En bärbar dator är byggd för att klara hårda tag och skall tåla fall från bordshöjd. Jag har själv erfarit och hört historier om bärbara datorer som både har blivit överkörd av bil, fallit ned från bord osv. utan att ta skada. Själv upplevde jag att en 2x2 meter whiteboard tavla föll ned på min dator med ett brak och krossade skärmen men själva datorn var ok. 

Värre är det självklart med fuktighet ombord i en båt. Man tar inte upp maskinen i sittbrunnen, men det finns lösninger för de som önskar skärm tillgänglig vid rorkulten. I Luleå utvecklas till exempel datorbolaget Propac flatskärmar byggda för stöt, vatten och riktigt tuff behandling. Skärmar i storleken 10-17" och som tål upp till 50 meters kabellängd, så datorn kan tryggt stå torrt i ruffen och skärmen monterad där du vill ha den.

När du skall välja bärbar dator för kartplotter använding behöver du inte lägga ut mer än 3-5000 kronor för en begagnad dator. Det du får i denna prisklass är troligen en dator utan DVD spelare och USB kontakt. USB är i dag standard på alla nyare datorer och är en kontakt för att använda olika typer av utrustning som t.ex TV kort och extern DVD spelare.

De flesta bärbara datorer har inbyggt ljudkort och CD-rom spelare. Båda funktionerna är nödvändig om du tänker använda datorn till avspelning av musik och TV. Kontakt för tillkoppling av GPS sker via den seriella kontakten, något som är standard på alla datorer. Kolla med kartplotterprogrammet vilken GPS mottagare denna stöder.

Kartplotter programvaran

Bild av kartplotterprogrammet OziExplorer. I bilden är en kommentar på Junkön placerad, genom att klicka på symbolen öppnas dialogboxen med egna kommentarer och bilder.

Datorer som kartplotter är likvärdiga med rena kartplotter. Kartplotterprogrammen kräver inte mycke kapacitet av datorn, men kartorna kräver ganska stor lagringskapacitet. Detta beror först och främst på att kartorna som används är inscannade bitmapbilder. Bitmapbilder är egentligen "fotografiska" kopior av ordinarie papperskarta. Det betyder att papperskartan är scannad till ett data format för att kunna presenteras elektroniskt på en dataskärm. Detta är det snabbaste, enklaste och billigaste sättet att laga en elektronisk karta. Fördelarna med dessa kartor, från användarens sida, är att de ser precis lika ut på skärmen som en vanlig papperskarta. Man kan själv scanna in egna kartor, kalibrera dessa och använda de i kartplotterprogramet.

Till datorn kopplar man en gps mottagare och kombinationen ger en fullvärdig kartplotter.

Det som först och främst skiljer en dator mot en kartplotter är de möjligheter man har med att lägga in egna kommentarer, bilder och symboler direkt på kartan på skärmen. När kvällen kommer och man är ordentligt förtöjd kan man öppna programmet, ta fram kartan på skärmen och lägga till kommentarer om fiskeplatser, erfarenheter gjorda under färden, strömförhållanden etc för att senare använda som komihåg eller för att dokumentera semestern. All data kommer som egna små symboler som markerar om det finns extra information. Placeringen kan vara exakt i long och latt.

Självklart kan man zooma in och ut på kartan, lägga ut waypoints och rutter, kolla avstånd, allt vad en ren kartplotter kan. PC är mer flexibel både när det gäller använding och utbyggnadsmöjligheter.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön