Bygget av en Isjakt

Isjaktintresset i Luleå ökar och i ett garage på Björkskatan hittade jag seglarentusiasten Peter Zetterquist. Han är i full gång med bygget av sin första isjakt. Med inköpt trävirke och en byggsats från Isabella närmar Peter sig nu slutet på bygget. Jakten skall testas redan i slutet av januari berättar Peter ivrig. Vi på batlivlulea.nu var förbi för att få lite information om hur ett isjakt bygge går till.

Sporten i Luleå är organiserade inom Föreningen Bottnia Isseglare. Föreningen har över 15 medlemmer som utövar sin sport på lulefjärden. Här uppe i Norr drivs det ingen form för tävlingar inom isjakt. Entusiasterna inom sporten seglar hellre länge och väl än att jaga runt röda koner. När isen är täkt av snö åker man längre ut i skärgården och utrustar gärna jakten med slalomskidor. Själva farkosten bygger de allra flesta med lite snickar erfarenheter själv.

Det finns flera olika typer av isjakt och de mest populära klasserna är DN-jakt och Isabellajakt. 1981 organiserades isjakterna inom Svenska DN-Förbundet. DN, som kommer från tidningen Detroit News, är namnet på den vanligaste typen av isjakt. DN jakt är hittills den mest spridda klassen inom tävling. Isabellajakten sysslar inte med tävlingar och är den snabbast växande gruppen av alla isseglare i Sverige.

Isjakten har som många andra sporter sitt ursprung som bruksföremål. I Holland satte man medar under sina båtar på vintern, sen kunde man segla på kanalerna som vanligt. Rekordet enl. Guinnes rekordbok är 230 km/tim men de jakter som är vanligast i Sverige kommer upp i drygt 100 km/tim.

Peter är en gammal segelflygare som i över 20 år har ägnat sig åt denna högtflygande sport.
-Jag tycker om att tänja på naturkrafterna och det är också därför jag nu vill prova på isjakt. Intresset för Isjakt blev väckt under samtal med klubbkamraterna i LSS och entusiasterna från NP Marin miljön. År 2000 hämtade Peter sin första segelbåt i Skellefteå, en Maxi 77, och seglade den upp till Luleå. Hittils har han hunnit vara med på Bottnia Eskade 2000 samt de flesta regatter inom LSS. Segling är en sport han har fallit för och menar att det är en sport för hela familjen i motsats till segelflygning. Peter som har fru och två barn tycker också att seglingssporten är en bra uppfostring för barnen.

Den största kostnaden är själva seglet samt riggen. Segel och rigg på en isjakt är från vindsurfingbrädor och ett komplett segel med rigg ligger på ca 500 - 2.500 begagnat. Man kan köpa helt färdiga isjakter eller i olika typer av byggsatser. Peter har satsat på en Isabella Isbox som består av 12 delar. Ett ritningshäfte för 160 kronor är att rekomendera. Häftet innehåller detaljerade ritningar av olika Isabella modeller. I ritningshäftet står det att Isabella byggs efter KISS regeln, Keep It Simple Stupid. Anvisningarna är bara rekomendationer; alla mått är således ungefärliga och jakten kan anpassas efter egna önskemål. Peter har avvikt en del från ritningen och breddat isjakten från 70 - 90 cm. Han har också förstärkt själva boxen en aning. Breddningen är gjord med tanke på att barnen kanske vill vara med.

Själva boxen är fylld med cellplast som gör att boxen är flytande om man skulle hamna i en öppen vak.

Isboxen byggs som regel i plywood. Peter köpte in 2 stora skivor som räckte till en isbox på 240 x 90. Kostnaden inkl. byggsats, plywood och lack kom totalt på 2600 kronor. En granne hade ett segel och rigg liggande som inte hade använts på 15 år som han köpte. Det är den begagnade marknaden som gäller om man skall få tag på segel till ett förnuftigt pris menar Peter. Tack vare en kall jul byggdes hela isjakten under julhelgen och nu är det bara lite arbete kvar före jungfrufärden. Förhoppningsvis i slutet av januari och vi följer med på turen.

I ritningen för Isabella Isbox 12 delar står det att du bygger en enkel kropp av en skiva 4mm plywood. Om

du fyller denna kropp med frigolit så flyter jakten. Du köper själv virke till mittbrädan, nosbrädan, för sidorna och tvärförstyvning samt rigg. Rundstav till styre och till mastförlängaren. Ett handtag för styret. Dessutom bygger du själv nosbeslag, ryggstöd och mastfot.

Det ingår 12 delar, (inga bultar,muttrar, brickor) medhållare ( 2 st sida, 1 st för), medar ( 2 st 6-mm , 1 st 4-mm), styre -styrtapp, vinkel mot plankan ( 2st), riggbeslag, gaffel och broms med gummibit.

Mer information och priser hitter du på http://www.isabella-iceboat.com/

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön