Åfjordfemböringen Braute besöker Luleå

13 juni får vi fint besök till Luleå. Från Norge kommer båtlaget Braute, en förening som äger en åfjordsbåt. Båten är en bruksbåt av typen femböring, ofta kallad för allmogebåt. Femböringen är byggd på gammalt vis med åror och segel som enda framkomstmedel.

Föreningen skall med en besättning på 12 man segla båten ned Svenska kusten till Oslo som årets slutmål. Själva segelturen startar redan till våren i Tröndelag fylke (län). Elever från Fosen folkhögskola seglar båten upp till Narvik (ca 300 sjömil) Folkhögskolan har en båtbyggarlinje som bygger åfjordsbåtar på gammalt sätt. Från Narvik transporteras Braute till Luleå med långtradare där Erik Jönson (NP Marin) står klar att hjälpa till med sjösättning.

Vi ringde upp Eldar Heide en av prosjektets medlemmar och en av skepparna ombord på båten och frågade han om det var sant att man skulle ro och segla Luleå - Oslo i sommar, en sträcka på ca 1100 sjömil.

- Ja, det stämmer. Vi är ett båtlag som har en femböring med namnet Braute. Båtlaget har medlemmar över hela Norge, även några i Mitt-Sverige och Danmark. "Femböring" är den största av de traditionella fiskebåtarna från Tröndelag och Nord-Norge. Vår båt är en Åfjordsfemböring, det vill säga av typen som hör till i Tröndelag. Han är 42 fot lång och drivs fram av råsegel och åror. Vi har ingen motor.

- Båten ligger i vanliga fall på Stadsbygda utanfor Trondheim. Planen för i år är att segla till Narvik under våren av elever på Fosen folkhögskola vid Stadsbygda och efter det frakta båten med trailer till Luleå, och så segla ut Östersjön och till Oslo. Nästa år seglar vi så vidare runt Sör-Norge till Tröndelag. Framkomst i Luleå är planerad till söndag den 16:e juni, och så reser vi vidare när vi är klar, kanske dagen efter, kanske behöver vi mer tid. Vi har tänkt följa svenska kusten söder ut till Norra Kvarken, och så kryssa över till Finland och följa den sidan ner till Åland. Turen blir delad upp i flera etapper med nytt manskap för varje etapp. Det går förståss bra att vara med på flera etapper. Jag blir troligen huvudman (skeppare) på den förste etappen. Vi är intresserade av att ha med kanske två lokalkända på var etapp. Maila gärna mig om du har lust att vara med på någon av etapperna.

Åfjordsfemböringen Braute blev byggd sommaren 1994 på Stadsbygd i Tröndelag. Båten har åror och segel som enda framkomstmedel och är en öppen råsegelriggad båt på 42 fot (12,5 meter). För kustbefolkingen i Norge har båt varit det viktigaste framkomstmedlet. Femböringen blev huvudsakligen använd till frakt och fiske, med ett manskap på 4-5 st. Längs tröndelagskusten var det åfjordsbåten som dominerade och båttypen är en vidareutveckling från vikingaskeppen som nästan har varit oförändrade sedan medeltiden. Båten har genom historien visat sig vara en god och sjösäker båt.

Varje år arrangerar båtlaget Braute segelturer, först och främst längs norska kusten.

Seglatserna planeras tillsammans och kan variera från år till år. Braute ger plats till 12-15 personer. Under seglatsen kommer det alltid att vara godkänd besättning och huvudman ombord. Till besättningen förövrigt ställs inga krav om tidigare seglerfarenhet. Föreningen "Båtlaget Braute" blev stiftat 1994 under byggandet av båten. Våren 2001 består föreningen av 160 medlemmer som tillsammans äger, driver och förvaltar båten.

Föreningen använder båten till segling ocg friluftsliv. På detta sätt blir båtlaget en mötesplats för personer med olika bakgrund och kultur, där målet är att skapa en god social sammanhållning.

Årets tur är lagt upp i 4-5 etapper. Första etappen startar i Luleå 16:e juni och går till Gustavs (Kustavi) söder om Vasa där besättningen skall vara med på det nordiska kustkultursämnet "Vinden drar". Vinden drar är en nordisk träff för människor med intresse för skärgårdens och kustens gamla traditionella bruksbåtar. Båtar som ofta kallas för allmogebåtar. Det första Vinden drar anordnades i den Åländska skärgården sommaren 1985. Sedan dess har "det seglande seminariet" arrangerats varje sommar i något av de nordiska länderna. Årets träff varar mellan 30 juni och 6 juli. 1999 var både Braute och Vinden drar i Lofoten och nu hoppas man på en trevlig återförening.

Etapp två startar 6:e juli och går till Stockholm med förväntad ankomst 13:e juli. Därefter fortsätter färden till Oxelösund där man hoppas på en "barnvecka". En fri vecka tillsammans med barnen. Nästa mål är Ystad som är sista etappen före Oslo och man räknar med ankomst 17:e augusti.

Båten sätts då i vinterförvaring och färden upp från Oslo till hemmahamnen i Tröndelag startar på våren 2003.

Vill du vara med på nån etapp? Kontakta Eldar Heide, eldar.heide@hum.uit.no

Alla bilder tagna av Eldar Heide.

 

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön