Gamlakarleby Segelförening firar 130 års jubileum

27 februar i år blev Gamlakarleby Segelförening 130 år och till sommaren skall jubileet firas med olika arrangemang. Samtidigt firar Bottenhavsseglarna 80 år och årets Bottenhavsregatta går av stapeln i Gamla Karleby på Mustakari - hemmahamnen till Gamlakarleby Segelförening. Festligheterna kommer att äga rum mellan 10-14 juli i år.

Gamlakarleby Segelförening är bland de första segelsällskap i Finland och hemmahamnen i Mustakari har föreningen haft sedan 1908. 1912 anslöt föreningen sig som den första Bottenhavsföreningen till Finlands Seglarförbund. Förbundet grundades 1906. Gamlakarleby Segelförening och Luleå Segelsällskap har långa traditioner inom kappseglingsregattor och redan 1921 besökte Gamlakarleby Segelförening Luleå för att delta i tävlingar till Luleås 300 år jubileum. Året efter fyllde Gamlakarleby Segelförening 50 år och den första Bottenhavsregattan arrangerades i Gamlakarleby. 10 år senare till 60 års jubileet deltog båtar från Uleåborg i norr till Vasa i söder. Från Luleå kom 10 båtar för att delta i regattan.

På hösten 1938 beslöts av seglarsammanslutningarna att kappseglingsregattor i fortsättningen skulle anordnas vartannat år i Sverige och vartannat i Finland. Följande sommar bar det av till Norrlandsregattan med Luleå SS som arrangör med en eskader på 20 båtar från den Finska sidan. Från Gamlakarleby Segelförening kom det tio båtar. 1947 vid 75 års regattan fick man besök av seglare ända från Helsingfors och Stockholm. Regattaen blev den största hittills, och på jubileumsmiddagen fanns 250 seglingfrälsta personer, 120 båtlag varav tom 30 st hajar deltog i tävlingarna. Den första "Nylonspinnakern" sågs i en Luleåbåt!

Det evenemang som samlat flest deltagare hittils var under 115-års jubileet till Bottenhavsregattan 1987 med 150 båtar i Gamlakarleby Segelförening:s hamn. Största entypstävling har varit i jolleklasserna Snipe-FM 1974 med 80 båtar, och bland kölbåtarna H-båts FM 1989 med 72 deltagare.

Medlemstalet är idag kring 650 st. men har som mest varit uppe i över 1100. SF:s nya hamn och infart har muddrats till 2,5m officiellt djup och den är under ständig förbättring, samt "utehamnen" vid Hamnskär har tagit fart med brygga och talkoandan är på topp!

Källa: Gamla Karleby Segelförening

Enligt urklipp ur lokaltidningen Österbottningen
i Gamlakarleby 14.07.1922

" Finlands seglarförbund bottniska seglarvecka som vår stads nyligen 50år fyllda klubb, Gamlakarleby Segelförening, har äran att arrangera, går av stapeln idag,14.07.1922.
Från Bottenhavets båda kuster hava seglare styrt hit för att under Aeolus Auspicier i ädel tävlan för att kämpa om äran.
I Gamla hamnen ligger eskadern, kring segelpaviljongen vimlar det av båtar och överallt vaja flaggorna.
Varen hälsade, välkomna gäster; och I, som över havet fört Sveriges färger, haven tack för den ära oss bevisats;
Give vindarnas Gud, kommodoren, att denna segarvecka finge bliva en upplevelse och ett varaktigt minne för alla deltagare – och framför allt för våra ärade gäster från broderlandet Sverige. Måtte Bottenhavet bliva den böljande botten , där vi – broderfolk- alltid skola finna varandra. Måtte Västerbottniska seglarna kunna föra med sig intrycket av att det i österled åtminstone icke saknas god vilja.

Allsmäktige Aeolus; snart går startskottet

Se också:

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön