Nu kan färgblinda skilja på rött och grönt!

Nu kan färgblinda skilja på rött och grönt!
- Med hjälpmedlet Seekey kan färgblinda på ett enkelt och smidigt sätt skilja olika färger från varandra. Hittills har den som testats och befunnits ha problem med färgseendet fått veta att det inte går att göra något åt problemet. Det finns ca 350.000 färgblinda i Sverige. Nu finns möjligheten för dem att se mer!

- Livet blir lättare och roligare för färgblinda säger uppfinnaren Kenneth Allblom som tagit fram produkten. Produkten ger dock inte ett normalt färgseende tillbaka, det är neurofysiologiskt omöjligt.

Seekey går utmärkt att ha i fickan eftersom den är liten, 7 x 4 cm, och lätt (20 gram). Den är nyttig både på fritiden och för olika yrkesgrupper exempelvis elektriker och ingenjörer. Plocka jordgubbar eller läsa ritningar på dataskärmen har hittills varit svårt för den som har ett begränsat färgseende men med hjälp av Seekey blir det mycket enklare.

Uppfinningen
Idén till produkten fick jag i segelbåten när jag tittade genom glaset från en trasig lanterna och såg att omgivningens färger förändrades på olika sätt. Det har tagit fyra år av experimenterande att utveckla produkten som jag kallar Seekey. Den är patentsökt och består av två speciellt färgade filter - ett rött och ett grönt. Med dem kan de färger urskiljas som man annars inte ser när man är färgblind. Upplevelsen av en färg påverkas när du använder Seekey. Genom att se hur färgen förändras kan du avgöra vilken kulör en sak har.

- Mitt första problem med färgblindheten var när jag målade gräset brunt i småskolan. Jag försökte lära mig sortera färgkritorna men förstod orsaken först på mellanstadiet när färgsinnet testades på mig och mina klasskamrater.

- Jag upptäcker nu sådant jag helt enkelt inte sett förr. Det känns väldigt värdefullt att förstå hur färgrik världen är samtidigt som livet många gånger blir lättare.

Användningsområden
- Genom att titta genom det röda filtret kan man till exempel hitta de mogna jordgubbarna bland bladen. Även brunt som innehåller både grönt och rött och svaga färger, t. ex. rosa, kan bestämmas. Detta är annars svårt för många färgblinda.

Därmed kan Seekey, enligt Allblom, lösa en mängd av de problem som färgblinda stöter på i både vardag, skola och arbetsliv. Det kan handla om att kombinera olika kläder, lösa uppgifter som bygger på färgkombinationer, läsa färgkodade kartor och ritningar eller till exempel att se vilken färg ett visst sjömärke eller en fyr har när man seglar. Den som arbetar med elektronik eller el kan använda produkten för att se färger på kablar och motstånd. Men det kan också handla om många andra saker:

- Om man till exempel skall hämta en röd pärm i en hylla där det står både gröna, orange, röda, och bruna pärmar, är det naturligtvis svårt för den som inte kan skilja på rött och grönt, säger Allblom. Men genom att titta på bokhyllan med Seekey kan man välja rätt. Listan med exempel växer ju mer man använder den.

  • Idrott: Skilja på motionsspårets olika markeringar. Upptäcka orienteringsskärmen. Hitta den röda pegen i gräsmattan. Skilja på röda och gröna lagets spelare. Slå på rätt crocketklot.
  • Jobbet: Hämta den gröna pärmen... Skilja på CAD-ritningarnas linjer. Information och symboler i dataprogram.
  • Kläder: Välja färg. Kombinera efter smak.
  • Kartor: Vägar, platser och landskapstyper är färgkodade. Väderkartans symboler.
  • Konst: När man förstår vilka färger konstnären använt får man ofta ett starkare intryck.
  • Mat: Mogen banan eller grön? Är köttet stekt? Köp 1 liter röd och två liter grön mjölk.
  • Natur: Regnbågen har många färger...Känna igen fåglar, plocka smultron, jordgubbar...Blommor är ofta lila. Se röda stenar och berg. Snitslar och andra markeringar.
  • Navigering: Skilja på sjömärken, lanternor och fyrljus. Lättare att hitta detaljer på sjökortet. Se prickar och annat på större avstånd.
  • Saker som skiljs åt med färger: Signallampor, elsladdar, motstånd.
  • I skolan: Många läromedel bygger på färg... Teckning och målning. Byggklossar. Färgade kritor och pennor. Kartor. Overheadbilder. Dataprogram.

Produktionen
Seekey tillverkas av olika legotillverkare i Sverige och kommer att säljas av legitimerade optiker. Rekommenderat pris är 295 kronor. Produkten marknadsförs i samarbete med Essilor AB och premiärvisades på Optikmässan i Älvsjö i januari 2002.

Fakta om färgblindhet
350.000 personer i Sverige har begränsat färgseende. Vanligast är den ärftliga varianten som drabbar 8% av alla män och 0,5% av kvinnorna i västvärlden. Det vanligaste är att man har problem med rött och grönt. Men det finns ett fåtal personer som har svårt att se blått och gult och några som ser världen i gråtoner. Man kan också få problem med färgseendet vid en del sjukdomar, t. ex. starr, diabetes och MS.

Vad ser en färgblind?
Det är ännu förborgat för den normalt seende att förstå hur vi med begränsat färgseende ser världen och vi kan nog aldrig förstå hur färgerna ser ut för dem.
Vänner har beskrivit för mig att det är lika stor kontrast mellan rött och grönt som mellan blått och gult. Tänk dig att även korset i svenska flaggan var blått …

En röd-grönt färgblind får samma synintryck från många gröna, bruna, röda och orange nyanser. Men vi ser inte världen i gråtoner utan kan som regel njuta av omgivningens färger. Men resultatet är att vi antingen är osäkra på vilken kulör saken har eller helt enkelt inte kan urskilja den. Röda äpplen syns dåligt bland de gröna bladen. Det är också svårt att veta vad som är blått/lila, rosa/blågrönt/grått, gult/knallgrönt, orange/grönt.

Det här sammanfattas med beskrivningen röd-grön färgblindhet. Riktigare vore kanske att säga begränsat färgseende.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön