Kitesurfing i Luleå


Foto: Henrik Fahlén

Kitesurfing uppfanns av en fransman för ca 10 år sedan, han tog med sig drakar(kites) till Hawaii. Gamla windsurfingproffs insåg snabbt möjligheterna med fransmannens drakar, helt plötsligt kunde man t ex göra 15 m höga och ända upp till 100 m långa hopp med sin bräda. Det är inte förrän på senare år som kitesurfing har börjat expandera, det första kitesurfarna i Sverige började för ca 3 år sedan, då ca 6 st, idag finns det ca 200 kitesurfare i landet.

Vad är då kitesurfing

Kitesurfing är en blandning mellan skärmflygning, wakeboarding och windsurfing. Med en vinge(kite) på ibland 24 m2 kan man göra hopp på över 15m höga och 100m långa. Sporten expanderar mycket snabbt i Sverige inte minst för att det är en relativt enkel sport att lära sig men även att den lämpar sig perfekt för Sverige och svenska förhållanden. Kitesurfing går till skillnad från windsurfing att utöva redan från 4m/s.

Ingen barnlek

Sporten är ingen gullig barnlek utan kraftfylld, extrem och inte helt ofarlig. Det finns vissa grundregler som varje kitesurfare ska känna till och tillämpa för att inte skada sig själv, andra personer eller andras egendom och därigenom sportens image och framtid.

Både sommar- och vintersport

Det fascinerande med kitesurfingen är att du varken behöver mycket vind eller swell, inte heller motorkraft eller berg, Det är dessutom en året-runt-sport, blir det vinter (som det ju brukar bli här i Sverige ibland) byter man helt enkelt surfbrädan mot skridskorna eller snowboarden och fortsätter kitesurfa.

Under kursen den 15-16 juni i Luleå, skall vi försöka få bukt med de grundläggande sakerna i kitesurfing såsom start, landning, drakthantering, vattenstart, höjdtagning och inte minst att starta igen efter att ha krashat draken i vattnet.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön