Snart kommer Constantia till den "Ljusa skärgården" i Luleå!

Den nästan 100 år gamla slätskonerten Constantia har hissat samtliga segel för den 9 dagar långa seglatsen längs norrlandskusten till den "Ljusa skärgården" i norr. Segelfartygets skeppare, Hakon Malmberg, räknar med att kunna segla under Bergnäsbrons öppna klaffar på morgonen den 3 juli för att lägga till vid kajen i samband med pågående "Hamnkalaset" som firas i anrika Norra hamn i Luleå.

-Constantia har aldrig tidigare seglat så långt norrut, berättar Hakon Malmberg. Det blir faktiskt premiär för henne att få segla till den fantastiska skärgården i norr.

Besättningen utgörs av 9 ungdomar som under några sommarveckor lär sig sjömanskap av fartygets befäl och instruktörer.

-Vi ska segla så snabbt som möjligt från Solna till Luleå, fortsätter skepparen. Men man vet inte hur väder och vind blir under de kommande dagarna. Det blir i alla fall inget problem med att vara framme den 3 juli i Luleå.

23 meter långa och 6 meter breda Constantia har inte alltid tjänstgjort som skolfartyg sedan hon lämnade varvet i sjöstaden Marstal på Ärö i Danmark. Året var 1908 då fartyget seglade gods i Östersjön ända fram till början av 60-talet då flera av "kustens gråsparvar" utkonkurrerades av långtradare.

Efter några ägarbyten ändrades namnet 1988 från Marina till Constantia och slätskonerten fick Solna som hemmahamn. Fartyget ägs av stiftelsen Solnaskutan som återställt skutans till hennes ursprungliga exteriör.

-Ambitionen är att Constantia ska segla längs norrlandskusten vart tredje år, fortsätter Hakon Malmborg. Under övriga år ska vi segla till Danmark, Baltikum, Bohuslän och Finland. Det blir en fantastisk segling till skärgården i Bottenhavet och Bottenviken. Jag har tidigare seglat till "Höga kusten".

I Luleå kommer bl.a medlemsföretag i utvecklingsprojektet Network Bothnia att välkomna Constantia från båtar och på kajen när hon anländer till Norra hamn. Alf Andefors med rötterna i Kalix skärgård där älven möter havet är projektledare för utvecklingsprojektet Network Bothnia. I projektet deltar flera företag i olika branscher för att lära av varandra att produktutveckla och marknadsföra sina produkter samt tjänster.

-För oss i projektet är det både självklart att ta tillvara Constantias ankomst till Luleå. Ett viktigt skäl är att vi vill värna regionens kultur och historia för att skapa en positiv utveckling. I det här fallet handlar det om sjöfartshistoria. Utan sjöfart hade regionens utveckling inte varit möjlig. Våra exportvaror hade inte kommit längre än till kusten om vi inte hade haft varv som byggt fartyg.

-Ett annat motiv för oss är att sjöfarten kan bli en väsentlig del av regionens växande upplevelseindustri. I samarbete med företag och samhälle vill vi medverka till att fler fartyg har vår ljusa skärgård som ett naturligt mål för seglatser. Vi vill att gästande fartygs ägare och besättningar ska få möjlighet att uppleva det unika i vår region.

-Ett tredje skäl för vårt engagemang är att det finns stora likheter mellan sjömanskap och utvecklingsprojektet Network Bothnia. I båda fallen handlar det om samarbete, visa hänsyn och att kunna ta ut kompassriktningen för att inte komma ur kurs.

-Det är ingen överdrift att påstå att kommunikationer alltid har haft en särskild betydelse för regionen. Och den högsta formen av kommunikation är när människor möts i olika mötesplatser. Vi vill medverka till att skapa flera intressanta och utvecklande mötesplatser.

-I vårt kontaktnät finns de som har visionen att världens största fartygsarrangemang Tall Ships Race kan komma att segla till den "Ljusa skärgården" om kanske 10 år. Men för att det ska bli verklighet krävs samarbete och kompetensutveckling, slutar Alf Andersfors och hoppas att lulebor möter upp den 3 juli när Constantia seglar in i Norra hamn i sjöstaden Luleå.

Initiativtagare till Constantias seglats till Luleå är Segelfartygsföreningen i länet med Rune Sundmark vid rodret. Föreningens syfte är att slå vakt om och att på olika medverka till utveckla sjöfartshistorian hålls levande. Under sommaren kommer Luleå att få besök av fler fartyg.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön