Sälj din båt i Norge!

Har du planer på att köpa ny båt och skall sälja din gamla? Sälj båten i Norge! Från Luleå är vägen kort till Nord Norge och köpstarka norrmän. I Nord Norge finns en stor marknad med mer än 460 000 invånare. Speciellt nu när den norska kronan är stark, men också med tanke på att det endast är ca 60 mil från Luleå till de flesta stora städer längs Nord Norges kust.

Kirkenes - Luleå 70 mil
Alta - Kirkenes 60 mil
Tromsø - Luleå 64 mil
Bodø - Luleå 54 mil
Narvik - Luleå 51 mil
Mo i Rana 60 mil

I sommar gick en Maxi 77 till Kirkenes och köparen där menade att Luleå var en närmarknad i förhållande till södra Norge. Till Oslo är det över 250 mil landvägen och längden längs kusten ska vi inte ens tänka på...

I dag krävs det ingen tullavgift på införsel av båt från EU till Norge. När norrmännen importerar från ett land utanför EU måste man betala tull motsvarande 5% av båtens tullvärde (det vill säga inköpspris och transportutgifter).

Man måste däremot alltid betala moms vid införsel av båt. Momsen i Norge är 23%. Detta verkar kanske skrämmande, men kom i håg att man samtidigt kan få tillbaka momsen man betaler i landet man köper båten i. I Sverige är momsen på 25 %. Detta gäller endast vid köp av ny båt.

Har båten en motor på mer än 9,9 hk måste köparen betala extra avgift för motorns effekt (BM-avgift). Här måste man punga ut med styvt 121 kronor för varje hästkraft. I tillägg kräver självklart myndigheten köparen på moms även på denna avgift.

Vår Maxi 68 har ett snittpris på ca 45 000 kronor i Sverige. I södra Norge kostar samma båt ca 70 000 norska kronor vilket motsvarar 85 000 svenska kronor i dagens kurs. Sälj din båt i norsk valuta och gör ett klipp!

Kom i håg, båtar som har gått här nere har legat i vatten kort säsong jämfört med norska båtar som ligger ute mer än 6 månader i salthaltigt vatten. Bottenviken med sitt låga saltinnehåll sliter inte så mycket på våra båtar.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön