Bottenhavsseglarna nya ordförande:
Vi kommer att satsa mer på hela familjen

I år firade Bottenhavsseglarna 80 år i Gamla Karleby. Samtidig fick organisationen ny ordförande. Lulebon Claes Törnsten går nu in i den anrika organisationen som den nya ordförande. Vi besökte Claes i Gammelstan för att höra lite om Bottenhavsseglarna och hans arbete i organisationen.

Claes Törnsten har varit aktiv i segellivet i Bottenviken i mer än 30 år och hans senaste stora engagemang var som projektledare för succe´n Bottnia Eskader 2001, där mer än 600 personer i över 140 båtar deltog, båtfolk från både svensk och finsk sida av Bottenviken. I LSS har han varit aktiv både som kappseglare men också som revisor och i olika styrelseuppdrag under flera år på 70- och 80-talet. Under VM i segling för 12'or på slutet av 80-talet var han både banchef och ansvarlig för radiokommunikation på startfartyget. I år gick han in i Norrbottens Seglarförbund som utbildningsansvarig för segelklubbarnas funktionärer.

Och nu är det dags för nya uppdrag?

- Jo det stämmer. I sommar när jag deltog på BHS 80-år jubileet i Gamla Karleby i förbindelse med Gamlakarleby Segelförenings 130 års jubileum, blev jag invald som ordförande i organisationen. Men det är inte första gången jag har haft styrelseuppdrag i Bottenhavsseglarna. På 80-talet satt jag som sekreterare och det sista året har jag också haft ansvaret för Internetsidorna for Bottenhavsseglarna som ligger under www.batlivlulea.nu.

Kan du berätta lite om Bottenhavsseglarna?

- Bottenhavsseglarna är en samarbetsorganisation för alla klubbar längs kusten från Sundsvall i Sverige till Kristinestad i Finland. Kuststräckan runt Bottenviken omfattar i dag ca. 50 segelklubbar men alla är inte medlemmar idag. Det är en av de uppgifter jag kommer att ägna mig åt. Få segelklubbarna längs kusten att ansluta sig till organisationen.
- Bottenhavsseglarna är en gammal organisation som varje år arrangerar Bottenhavsregattan. Bottenhavsregattan är nog den stora regattan som längst arrangeras här uppe i norr. Den första skrivelsen om Bottenhavsregattan är så långt tillbaka som till början av 1920 talet. Uppehåll har endast varit under sista världskriget. Sedan 70-talet har organisationen arrangerat regattasegling varje år och arrangemanget har växlat mellan finska och svenska segelklubbar. Bottenhavsseglarna utformar inriktning och omfattning på seglingarna och klubbarna ansöker om att arrangera Bottenhavsregattan i överensstämmelse med dessa regler. Bottenhavsregattan vandrar mellan de olika klubbarna, vilka utses av vår organisationskommitté efter intresseanmälan. Planläggningar av Bottenhavsregattan ligger faktiskt 5-8 år före tiden. Vi vill helst inte att seglingsarrangemangen skall krocka med några av de lokala eller nationella arrangemangen. I år var det Gamlakarleby Segelförening som stod som arrangör och nästa år är det Wasa Segelförening som kommer att arrangera regattan.

Nu när du går in som ordförande i organisationen hur ser du framtiden? Det är ju en känd sak att regattasegling inte är en sport som alla seglare sysslar med och framförallt sliter de flesta klubbar med för få deltagare. Vad tycker du bör göres framöver för att få flera deltagande?

- Jo det är sant. Med de erfarenheter vi gjorde med Bottnia Eskader ser vi att vi måste satsa ytterligare på hela familjen. Nu läggs det alltid upp aktiviteter för alla när Bottenhavsregattan arrangeras men vi önskar att lägga förhållandena till rätta redan i deltagarens hemma hamn. Vi vill skapa bland annat "tillfartsseglingar" där man i grupper seglar till platsen där Bottenhavsregattan skall arrangeras. Jag vill inte kalla det för en Eskadersegling och väljer ordet tillfartsseglingar i stället. I en eskadersegling ställes det större krav på organisation och förberedelse av rutter med waypoints, följebåtar med mera, som skall förberedas. Med tillfartsseglingar seglar man i större eller mindre frivilliga grupper för att ge större trygghet för de mer orutinerade seglare, eller seglare med familjebesättning.

- Väl framme kan man ställa opp med egen båt på regattan eller mönstra på andra båtar som gast. På det sättet hoppas vi att hela familjen kan vara aktivt med och också få med sig erfarenheter och nya vänner hem. För barnen arrangeras det både landfasta aktiviteter och jolle och matchracingsegling. Ingen skall vara glömd. Vi måste ha en hög målsättning att tillgodose familjer och "strandtrupperna" med roande och stimulerande alternativ till kappseglingarna.

- Men det viktigaste som vi vill vidareförmedla är att upprätthålla den fina gemenskapen som i dag finns på båda sidor av Bottenviken. Både mellan klubbar men också mellan de många seglare som möts varje sommar i finska och svenska hamnar.

Du nämnde 50 segelklubbar längs kusten. Hur skall du få dessa till att ansluta sig till organisationen?

- Vi kommer redan i vinter att informera alla medlemmar i alla de 50 segelklubbar som finns på svensk och finsk sida om Bottenhavsseglarna. En broschyr skall tas fram och vår Internetsida ska alltid vara aktuell och informativ. Organisationen kommer att jobba aktivt vidare för att utforma nya stadgar och regattaregler för att få ett större deltagande både socialt och idrottsligt. Vi måste nå ut med information om Bottenhavsseglarna och få till kommunikation mellan oss och klubbarna. Med tanke på avstånden här oppe vill Internet vara ett viktigt verktyg. Vår hemsida ska informera om både framtidiga regattaseglingar och andra aktiviteter men också skapa ett kontaktnät klubbar och seglare emellan.

Claes har bare gode ord att säga om Internet som ett kommunikationsmedel. I dag mötes styrelse och medlemmar fysisk två gånger per år - ett vintermöte och ett sommarmöte. På sommarmötet i förbindelse med genomförandet av regattan. Men kontakten och utvecklingen av organisationen fortsätter på nätet, nästan varje dag sändes e-post fram och tillbaka över Bottenviken, även om isen ligger som ett lock över havet.

Vi på bottenviken.se önskar Claes lycka till i arbetet.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön