South Harbor Cold Water Open:
Stor dramatik i sista segeltävlingen

De flesta seglare har vid det här laget tagit upp båten och drömmer om nästa sommar. Men inte alla! Det har ekat av pistolskott, visselpipor och hejarop hela helgen i Södra hamnen i Piteå. På kajen har en tapper skara samlats i tjocka vinterjackor och seglaroveraller för att delta i en ovanligt spännande segeltävling i höstkylan.

Fyra båtlag från Västerbotten och Norrbotten har mötts i ett så kallat matchrace i Piteå. Båtarna som är av typen Soling med tre personers besättning möter varandra två och två i tvekamp på en kort bana nära stranden. Den här formen av tävlingssegling är den mest dramatiska och spännande för åskådarna som hela tiden befinner sig nära båtarna och kan se och höra kampen mellan besättningarna.

- Heja Johan! ropar Jimmy Forsberg från Råneå och hoppar jämfota av spänning på kajen. Hans pappa har just skjutit startskottet för ett av heaten och besättningen från Råneå befinner sig i en dramatisk strid mot en segelbåt med besättning från Norrbyskär söder om Umeå.

Båtarna rundar just den ena av de två bojarna på tävlingsbanan och ligger så tätt att de nästan hakar fast i varandra. Den ena båten är vit och den andra mörkblå så det är lätt att följa tävlingen de två varven som varje heat varar runt den korta banan ute i hamnbassängen.

I nollgradig kyla men i sol och lätta vindar turades besättningarna från segelsällskapen i Piteå, Luleå, Råneå och Norrbyskär om att möta varandra under hela helgen. Besättningen från Västerbotten hade startat klockan sex på lördagsmorgonen för att åka upp till Piteå.

- Vi trodde ett tag att vi skulle få segla i snöyra, sade Staffan Blylod när han pustade ut efter ett heat på lördagen. När vi startade från Umeå i morse var det fullt snöoväder. Tack och lov tog snön slut när vi kom uppåt Norrbotten. Det här är spännande!

Det måste man hålla med om. Vid ett tillfälle på lördagen hettade det till ordentligt.

- Håll undan för faan!
- Ni seglar ju på oss!

Pang! Så rände den ena båten med fören rätt in i sidan på den andra så att det knakade i båtskrovet. Stefan Höglund i domarbåten delade ut en varning, och så fortsatte jakten runt banan. Direkt efter målgången girade den ena av båtarna åt sidan och tvärstannade. Den hade gått på grund! Nu samlades både medtävlande och besättningen i domarbåten för att hjälpas åt att dra loss den grundstötta segelbåten. Skratten och gliringarna haglade medan åskådarna på stranden hällde upp kaffe ur termosar.

På söndagen seglades finalomgångarna som blev precis lika spännande. I finalen stod det mellan Piteå och Luleå i en jämn och hård segling där det allra sista heatet blev avgörande. Efter starten kom båtarna i full fart tätt intill varandra mot första rundningsmärket. Åskådarna skrek av spänning när lulebåten prejade pitebåten och hindrade den från att runda märket på rätt sida. Domaren blåste i sin pipa och dömde lulebåten att göra två extra vändningar, men besättningen missuppfattade straffet och fortsatte att segla - och blev diskade. Så kunde pitebåten i lugn och ro hissa sin spinnaker och glida över mållinjen som segrare. Prisutdelningen blev trivsam med många diskussioner om regeltolkningar, och löften att ses nästa sommar.

Lena Nilsson från Luleå var den enda kvinnliga seglaren under helgens tävlingar. Men det kommer troligen att bli ändring på det. I Piteå har segelsällskapet dragit igång seglarkurser för flera olika företag i stan. Cirka 30 personer lärde sig segla soling förra sommaren. Mer än hälften av båtarna har haft kvinnliga besättningar.

Lena Nilsson: “Jag har seglat alla tävlingar hemma i Luleå under sommaren. Den här tävlingen var extra kul för det blev så spännande när man kämpade båt mot båt hela tiden. Nu har man nåt att minnas under vintermånaderna!”

Boris Ersson och Alf Arne Harjo följde tävlingarna som en del av kustprojektet “Mare Bothnicum - Kustliv i Bottenviken.” som bland annat kommer att skildra livet i Piteå skärgård på olika sätt under tre år framöver.

Resultatet av South Harbor Cold Water Open i Piteå:

Segrare: Piteå SS: Daniel Sällström, Sten Sällström, och Mårten Isaksson.

Tvåa: Luleå SS: Rickard Isaksson, Lena Nilsson och Jan Espling.

Trea: Norrbyskär YC: Olle Heimersson, Staffan Blylod och Karl-Åke Sjöström.

Fyra: Råneå båtklubb: Robert Söderberg, Lars Lindström och Johan Forsberg.

Text Boris Ersson, 2002

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön