Skutornas vändkrets

Den långväga gästen, tremastskonaren Gross Herzogin Elisabeth utanför Klubbviken Havsbad.

Sommaren 2002 är historisk som den som lockat flest segelskutor att besöka Luleå. Man får gå tillbaka till 1940-talet för att erinra sig något liknande, då NJA-kajen kunde ha sex-sju västkustskutor liggande samtidigt för att lossa bl a kalk från Gotland.

Normalt kommer skolfartyget Shamrock till Luleå varje juni, en tradition som skepparen och Luleåsonen Holger Rehnberg inledde. Som ny skeppare seglade Thomas Ivan.

Sarpen-artikel inspirerade

När vi nu summerar sommaren har hela sex segelfartyg besökt Luleå hamn. Rekord! Minst två av dessa har också besökt Piteå. Om de tätare skutbesöken beror på den fina sommaren eller på att Luleå och Norrbotten äntligen upptäckts som lämpligt resmål är svårt att säga, men låt oss glädjas åt det som syns som början till en trend.

Sommaren 1999 besöktes Luleå av SSFskutan Sarpen från Simrishamn vars befälhavare Sverker Lindholm/Anders Berg skrev i skutornas Fördevind om besöket i Luleå och dess skärgård. Den artikeln kan ha lockat fler skutor att styra norrut.

Tyska, finska och polska skutbesök

Shamrock utanför Stensborg

Först vid kaj i somras var galeasen Shamrock, sedan anlände den tyska tremastade skonaren Gross Herzogin Elisabeth från Bremenområdet. Skeppare ombord var Uwe Meier och styrman Christof Moll.

Därefter anlände i början på juli skonerten Constantia från Solna med skeppare Hakon Malmborg. Här i Luleå upprepade Constantia succen från 1999 då Sarpen var här. En härlig tur runt Sandön blev det med en grupp företagare från Network Bothnia. Trakteringen ombord arrangerades av vår kontaktman i Piteå, Tomas Lindbäck med sin kompanjon BrittLouise Nyman-Backman.

Jakobstads Wapen

Veckan därefter hedrades Luleå även i år av Jakobstads Wapen som seglade turer i Luleå och på Piteå. Den unga finska besättningens skeppare heter sedan några år Jan Kurten. Även här höll Tomas Lindbäck i trådarna. Som gäst ombord kunde SSF Luleå invitera Jennifer Nyström, SSF:s kontaktkvinna i Stockholm.

Ett kort besök gjorde forskningskuttern Sunbeam från Uppsala med skeppare Peter Hagman, och före augustis slut dök ett polskt skolfartyg med sjöscouter från Gdynia upp, Zawisza Czarny, med ovanlig rigg. Skeppare ombord Wojciech Plewnia.

Två av fartygen, Constantia och Sunbeam, båda SSF-skutor, gick in i den gamla skuthamnen, nämligen Norra hamn. Övriga låg i Södra hamn.

Nationalpark i havet

Constantia

Sommarens skutor seglade som skolfartyg, förutom Sunbeam och Jakobstads Wapen. Två av fartygen var aviserade i förväg, nämligen skonerten Constantia och Jakobstads Wapen, som båda kunde bjuda Lulebor på en dagstripp i skärgården. Dessa skutor fick också ett extra gott mottagande.

Constantia

Några skutor fortsätter längre norrut - t ex till Töre Hamn, Sveriges nordligaste, eller till Haparanda Sandskär, en nationalpark i havet.

Vände för Norrköping

Ett par skutor till, Tomas Anderssons Ellen samt Ariel från Dalarö var på väg upp, men vände i höjd med Umeå för att hinna med evenemang i Norrköping.

Vi i SSF Luleå - en sektion av Sveriges Segelfartygsförening - arbetar för att Luleå skall ge skutorna god service. Kan det också ordnas så att Luleåborna får en chans att segla dagsturer med gästande skutor - desto bättre!

Det senaste är att min vän Oie Salo i Helsinki har lovat puffa så smått för att också finska skutor skall våga ge sig på turne norrut. Vi får se vad som händer!

Foto: Båtliv Luleå,
Text: Rune Sundmark - Fördevind, organ för Sveriges Segelfartygsförening.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön