NP Marin, ett fullservicevarv i Luleå
Från köl till Windex

1995 tog Erik Jönsson över båtvarvet efter Kalle Wallgren och NP Marin såg dagens ljus. I dag sju år efter har NP Marin kommit i mål som ett fullservicevarv. Erik berättar entusiastisk när vi möter honom på varvet - vi utförar allt av service och reparationer mellan köl och Windex!

Isen har för länge sedan lagt sig på fjärdarna i Luleå skärgård. Solen lyser blekt gul över varvet och hundratals båtar ligger tryggt vilande på NP Marins uppläggningsplats efter en lång och hektisk sommar. Båtfolkets aktiviteter har för länge sedan flyttat inomhus. Några går på kurser och klubbmöten, andra jobbar med sina båtar för kommande säsong.
Inomhus på NP Marin är aktiviteten hög. Här står båtar i kö för reparationer och service. Motorer ska ha underhåll. Båtar ska repareras och fixas efter sommarens strapatser.

Även om arbetsbördan är stor möter vi en alltid tillmötesgående och avslappnad Erik som mer än gärna tar emot oss för ett "båtsnack" över en kopp kaffe. Varvet har blivit en liten mötesplats för båtfolk i Luleå. Hit kommer man för att fråga expertisen om råd eller för en trevlig pratstund. Jag är ute i samma ärende. I somras fick jag en reva i mitt gamla storsegel och vill fråga Erik till råds.

- I dag finns det tyvärr ingen i Luleå som syr segel längre, berättar Erik.
- Detta är en tjänst vi länge har önskat att erbjuda våra seglarkunder. Nya segel och service på gamla. Nu har vi varit i kontakt med Royal Sails och inlett ett samarbete som ger oss status som återförsäljare av deras segelprodukter. På sikt har vi planer på att själva utföra reparationerna av segel i våra lokaler.

Royal Sails

Royal Sails är en av Sveriges största segelmakerikedja med 10 filialer i Sverige, Norge och Tyskland. Med mer enn 30-års erfarenhet och modern teknik erbjuder företaget segel för de flesta båttyper, från familje-, kapp- till jordenruntseglare, berättar Erik.

Royal Sails använder modern teknik (CAD/CAM) för design och produktion av segel. De var bl.a. först i Europa (1984) med laserskärning av segelduk och är nu även marknadsledare när det gäller limning av segel, framförallt i racingsammanhang.


Seglen på bilden är av Colfiber. Special segel som är lätta, starka och snabba.

- För NP-Marin betyder detta att vi kan använda oss av den teknik och inte minst den kompetens och erfarenhet Royal Sails har för att erbjuda våra kunder skräddarsydda lösningar för alla typer av behov. Med modern teknik kartlägger vi kundens behov, mäter upp båt och skickar uppgifterna till Royal Sails. Datat bearbetas i en dator och kort tid efter får vi upp en prisbild med alla data på seglet.

Erik är själv en ivrig kapp- och fritidsseglare. Han har också byggd om och förlängt skrov och rigg på olika segelbåtar. Segelmakarna på Royal Sails segelmakerier kappseglar mycket aktivt, men ägnar också liksom Erik en stor del av fritiden åt familje- och långfärdssegling med egna båtar och kan därför möta och förstå de flesta seglares krav, önskemål och behov.

Reparationer av segel

- Detta är egenskaper jag sätter värde på hos en samarbetspartner, säger Erik.
- När vi kommer i gång med reparationerna här hos oss kommer vi att erbjuda reparationer, lagring och besiktning. I dag måste man helt ner till Skellefteå om man vill ha service på segel. För kunder som önskar att få sina segel kontrollerade före och efter båtsäsongen kommer vi att erbjuda genomgång av sömmar, segelduk och utföra nödvändiga reparationer. Fram till dess kommer vi att förmedla reparationer genom Royal Sails. Vi vet att detta är en efterlängtad tjänst som har varit mycket efterfrågad. Vi startar försiktigt som återförsäljare och utvidgar utbudet efterhand.

Efter vår samtal visar Erik exempel på en offert. Båtens data har blivit behandlade i Royal Sails datorer. I offerten på över två sidor finns förutom alla båtens data information om segelmatrialet, dukvikt, pris mm. Offerten täcker alla typer segel som kan levereras. Imponerad tackar jag for både kaffe och samtal.

Nu är det bare å före upp ett storsegel på lista till jultomten...

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön