Ny avdelning under Bottenviken.se:
Historisk Tillbakablick

Altappen på 70-talet..

Vår fritidsbåtshistoria sträcker sig så långt tillbaka som till slutet av 1800-talet. Redan 1879 gick en organiserad kappsegling av stapeln med 23 deltagande båtar här i Luleå. Klubben som arrangerade seglingen var Altappen Segelsällskap som kommit till några år tidigare.

1884 blev Luleå Segelsällskap etablerad och 1948 såg även Båtklubben Neptun dagens ljus. Många historier har blivit nerskrivna genom åren och på vår nya avdelning "Historisk tillbakablick" kan du med jämna mellanrum läsa om många gamla spännande berättelser som kommer att bli publicerad här.

I alla dessa år har fritidsbåtfolket kryssat över många hav, inte minst över Bottenviken och skapat vänskapsband över landgränserna som än idag är mycket starka. Bottnia Eskader och Bottenhavsseglarna är levande bevis på att traditionen fortsätter. Många historier har blivit nedskrivna i olika skrifter om upplevelser, vänskapsbesök, kappseglingar och seglatser på många hav. Historier vi nu önskar att få fram i ljuset för att visa den nya generationen båtfolk att Luleå som sjöstad har lång tradition bakom sig.

Vi har i gamla skrifter och böcker hittat historier från en svunnen tid. Bilder och historier av kända och mindre kända människor, deras båtar och färdmål. Vi tycker många av historierna är intressanta och är värda att berättas igen. Genom dessa berättelser blir man imponerad över de långa och många seglingar som blev gjorda med enkla båtar och medel. De drog till Gamla Karleby, Stockholm, och även till Norge med små öppna båtar för att uppleva äventyret, träffa och skapa vänskap med likasinnande och för att kappsegla.

Vi öppnar därför en ny avdelning på Båtliv Luleå för att samla och publicera historiskt material och bilder på en plats. Här kan ni läsa om hur man upplevde både Uleåborg, Gamla Karleby, Björuklubb osv, för nästan hundra år sen! Den goda kamratskap båtfolk mellan och det mottagande man upplevde när man angjorde hamnar eller deltog på tävlingar.

Vi hoppas ni tycker detta är rolig och spännande läsning och hoppas på kommentarer från er.

Har ni gamla loggböcker, bilder och berättelser liggande är vi mer än intresserad av att höra från er.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön