Båtliv Luleå snart inne på sitt tredje år

Vi önskar att tacka våra annonsörer och besökande för ett fantastiskt år för Båtliv Luleå. I år har vi haft otroliga 280 000 besökande och portalen är nu känd långt över läns- och även landsgränsen. Vi har besök av båtintresserade från hela Sverige men också från våra grannländer och även ute i Europa. Ett stort tack till många av er besökare som har hjälpt till med att marknadsföra oss i de många båtmiljöer. Ni har varit goda ambassadörer!

Vår spännande historia startade år 2000 då jag inså hur lite jag visste om sjöstaden Luleå. 1999 kom jag till Luleå från Norge och flyttat i hop med en Luletjej. Året därefter bestämde vi oss för att skaffa oss båt och på sommaren samma år sjösatte vi. Min sambo Anna-Karin hade inte så mycket kunskaper om skärgården och kunde inte svara på de tusen frågor jag ställde henne om Luleå sjöstad. Hur många båtklubbar, hamnar, öar, upplevelsemål finns i vår skärgård? Frågorna var många och svaren var få.

I dag driver jag reklambyrån PktNet Norden AB här i Luleå som erbjuder design av hemsidor och traditionell trycksakproduktion. Ett yrke jag har haft de senaste 10 åren. Internet är jag van med och det var där jag startade sökandet med att försöka hitta information om skärgården. Samtidigt blev biblioteket, turistbyrån, kommunen och andra naturliga platser flitigt besökta för mitt sökande efter information. Jag insåg snabbt att det faktisk var svårt att hitta svar på alla mina frågor. Därmed startade projektet Båtliv Luleå. Min första tanke var att bygga en liten Internetportal med information som gav svar på alla de frågor jag hade.

Sagt och gjort. I februari 2001 blev portalen Båtliv Luleå lanserad. En portal med en hel del informationssidor. Eller rättare sagt en portal med svar på många frågor. Ryktet om portalen spred sig snabbt i båt miljön och knappt två månader senare blev jag inviterad till Luleå Båtråd. Luleå Båtråd, ett nätverk för föreningar, företag och organisationer som har ett gemensamt intresse av att främja och utveckla verksamheter på vattnet. De önskade en presentation av projektet och för mig var det en öppning in i miljön. Jag tog också på mig uppdraget att designa en hemsida för Båtrådet som nu ligger under portalen.

Samtidig var Bottnia Eskader i gång med planläggning av den stora eskadeseglingen som samma år gick mellan Piteå och Uleåborg i Finland. De ville ha en hemsida för att informera om evenemanget men också ge båtfolket möjlighet att anmäla sig till eskadeseglingen online och erbjuda deltagarna att ställa frågor. Jag blev då känt med projektledaren för Bottnia Eskader, Claes Törnsten. Claes har varit mycket aktiv i seglarmiljön i Bottenviken mer än 30 år och kom att bli en viktig informationskälla för Båtliv Luleå. Han har också bidragit med mycket informationsarbete i uppbyggnaden av båtportalen. I dag är Claes webbredaktör för sidorna till både Norrbottens Seglarförbund och Bottenhavsseglarna. Samtidigt som hemsidan till Bottnia Eskader blev byggd blev också
10 000 broschyrer tryckt upp och utdelad till båtklubbarna i norra Sverige och Finland med information om Bottnia Eskader 2001 med Båtliv Luleås hemsidas adress. Båtliv Luleå blev nu marknadsförd i hela Norrbotten och norra Finland.

Luleå Segelsällskap var nästa klubb som önskade att ligga på portalen och under året var hemsidan på plats med information om klubbens verksamhet. Bottenhavsseglarna var nästa organisation som hade samma önskemål. Snabbt inser jag att behovet var stort för en gemensam portal inom båt- och skärgårdsliv. En portal som samlar alla resurser under ett paraply. Hur svårt är det inte att hitta information eller att komma i håg en Internetadress? - för att inte prata om flera adresser! Nu byggdes en informationsportal med en adress som alla gemensamt marknadsför. Ett arbete som blev tacksamt mottaget för alla som har anknytning till båtliv och skärgården. Nu finns det ett ställe att gå till för att se vad för aktiviteter som händer i skärgården och inom klubbarna men också en startpunkt för att få kännedom om Luleå skärgård

Samtidigt som organisationers och klubbars hemsidor läggs under portalen måste man också erbjuda ett innehåll som ständig förnyas. En statisk hemsida utan förnyelse besöks sällan. Mitt mål är att publicera minst en artikel eller nyhet varje vecka i tillägg till alla de tjänster som under året sett dagens ljus. I dag håller vi det målet och erbjuder även en hel del gratis tjänster för våra besökande. Tjänster som frågesport där man kan testa sina kunskaper inom VHF och navigation. Gratis prylmarknad, elektroniska vykort, delta i olika diskussionsforum, turbåtlistor, evenemangsguide, webb-kamera, mm. Alla med egen hemsida under portalen har moderna publiceringsverktyg som gör det enkelt och smidigt att publicera egna nyheter. Därmed finns det alltid något nytt på hemsidan varje gång man besöker portalen Båtliv Luleå.

I slutet av året tryckte vi upp en egen liten informationsbroschyr som de flesta medlemmarna av båtklubbar i hela Norrbotten fått. Samtidigt la vi ut broschyrer på butiker i Luleå och i alla småbåtshamnar. Totalt blev det 10 000 broschyrer som distribuerad ut 2001 och 2002. Vår e-postlista har ökat till ca 7 000 abonnenter som mottar nyhetsbrev från Båtliv Luleå varje månad. Flera båttidningar har också uppmärksammat portalen och tidningen Båtliv och Båtnytt har haft notiser om portalen i sina tidningar. Besöksantalet är levande bevis på att vi har lyckats i vår marknadsföring.

2002 kom fler organisationer med. Norrbottens Seglarförbund och Bottenvikens Båtförbund kom med som nya medlemmar och i slutet av året beslutade Båtklubben Neptun att också ligga under Båtliv Luleå. Flera nya har hört av sig och i början av 2003 kommer vi att önska fler välkommen till portalen.

Nu ökar också kontaktnätet och engagemanget från båtfolket som förhoppningsvis bidrar till att ge grundlag för artiklar och information om vad som händer i båtmiljön i Luleå och i länet. Portalen som skulle bli en lokal Luleå portal om båtlivet ser nu ut att bli en länsportal. I år har också vår evenemangskalender varit full av information om alla Norrbottens klubbars aktiviteter. Från regattaseglingar till styrelsemöten och kurser. Via båtorganisiationen får vi varje år in alla program från båtklubbarna som läggs ut på portalen före säsongstart.

Jag fick också under 2001 kontakt med filmaren och författaren Boris Ersson. Han berättade om ett stort EU projekt som var igång. Tre år framåt från och med 2003 ska Boris segla på kors och tvärs med sin Koster Måsen och dokumentera Bottenvikens kustkultur på Svensk och Finsk sida. Projektet har fått namnet Mare Botnicum. 20 miljöer har valts ut och ska följas genom intervjuer och filmning. Projektet ska avslutas med TV-film i svensk och finsk tv, en bok, en utställning, en pjäs och en hel del radioprogram. Projektet ska kunna följas på en Internetportal. Jag blev tillfrågat om att hålla i Internetdelen och under 2003 kommer hemsidan att ligga under Båtliv Luleå. I och med att jag fick uppdraget ser jag också vilken informationsmängd man får ta del av om Bottenviken.

Nu är första steget till en portal för hela Bottenviken planlagd och namnet Bottenviken.Nu är nu registrerat. Inom en närstående framtid ska erfarenheterna från Mare Botnicum och från konceptet Båtliv Luleå bli till en ny portal - Bottenviken.Nu. Alla båtklubbar runt Bottenviken ska få ett erbjudande om en gemensam portal för att informera om sin verksamhet och sina aktiviteter. Men samtidig visa fram vilket fantastiskt område vi har här uppe. En portal som kommer att erbjuda information på flera språk. Båtliv Luleå kommer att leva vidare som den är i dag med sitt lokala präg och innehåll.

Nu i december öppnade vi en ny avdelning som heter "Historisk tillbakablick". Vår fritidsbåtshistoria här i Luleå sträcker sig så långt tillbaka som till slutet av 1800-talet. Redan 1879 gick en organiserad kappsegling av stapeln med 23 deltagande båtar här i Luleå. Klubben som arrangerade seglingen var Altappen Segelsällskap som kommit till några år tidigare. 1884 blev Luleå Segelsällskap etablerad och 1948 såg även Båtklubben Neptun dagens ljus. Många historier har blivit nerskrivna genom åren. Under avdelningen "Historisk tillbakablick" kan du med jämna mellanrum läsa om många gamla spännande berättelser som kommer att bli publicerad här genom de många historiska materialen vi har fått tag i.

Nu när vårt kontaktnät sträcker sig över hela Bottenviken får vi in en del tips på nya farleder, hamnar, besöksmål och rutter för de som färdas på Bottenviken - till Finnland och till Stockholm. Nu för kommande säsong ska vi publicera en del av tipsen för att trygga din färd på havet. Men också ge goda tips på nya färdmål eller på en mysig hamn att besöka på väg upp eller ner i Bottenviken. Informationen kommer att ligga under Bottehavsseglarna. Organisationen fyllde 80 år i år och har mycket goda kontakter i seglarmiljön i Bottenviken - både på svensk och finsk sida.

Under året som kommer är mitt hopp att ni som besöker sidan engagerar er i att bidra med att utveckla Luleå som sjöstad. Tyck till i vårt diskussionsforum om vad du tycker bör göras för att förbättra våra strandmiljöer. Men tyck även till om hur vi bör förvalta och utveckla vår unika skärgård, både som besökare, klubbmedlem och entreprenörer. Många politiker och beslutsfattare besöker också Båtliv Luleå...

Men inte minst - tipsa oss om vad du tycker vi ska skriva om! Det är för er sidan är till!

Gott Nytt År!

Affe 2002

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön