Uppåt för Luleå Skärgård

Sommaren 2002 fick skärgårdsturismen i Luleå ett rejält uppsving. Det varma soliga vädret, kommunens långsiktiga satsning på levande skärgård och nya, snabba turbåtar gjorde att rekordmånga lulebor och turister besökte skärgårdens smultronställen.

Turbåtarna i Luleå skärgård hade 5 300 passagerare i somras. Det är en ökning med ungefär 300 procent från de 1 700 passagerare som använde skärgårdstrafiken under sommaren 2001. Visserligen går ökningen att förklara dels med det vackra vädret och en lång säsong, dels med nya, snabbare båtar med större kapacitet. Men även öborna har upptäckt fördelarna med turbåtarna.

- Vi har fått samtal från öbor som vill åka turbåtarna till stan för att handla, hellre än att åka egen båt. Så inför nästa sommar ska vi försöka få till en tur på morgonen och en på eftermiddagen någon dag i veckan, berättar Göran Wallin, chef för Fritidsförvaltningens skärgårdsavdelning.

Luleås skärgård består av 742 öar och är på många sätt unik. Det är världens enda bräckvattenskärgård, här finns säregna växt- och djurarter och den speciella naturen med rundslipade hällar, sanddynor, flyttblock och rullstensåsar skapar spännande och variationsrika miljöer.

I drygt tio års tid har turbåtar trafikerat Luleå skärgård, men det har varit få turer och problem att få upp volymerna. Men i somras kunde kommunen satsa extrapengar på fler turer, med ökat intresse och fler passagerare som resultat.

- Nu har vi ett femårskontrakt med trafikoperatören, vilket gör att vi kan blicka framåt. Vår ambition är att trafiken i skärgården ska utvecklas till regelrätt kollektivtrafik i framtiden, säger Göran Wallin.

Många insatser för en levande skärgård
Inom kort startar Levande skärgård, ett kommunalt projekt för att utveckla skärgården ytterligare. Som ett första steg ska en projektledare jobba tillsammans med lokala grupper på öarna för att inventera behov och visioner hur öborna själva vill att skärgården ska utvecklas. Sedan ska samtliga öar knytas ihop till en enhet, och de behov och önskemål som kommer upp ska prioriteras.

Förhandlingar pågår även mellan kommun och entreprenör om båttrafiken till och från Klubbviken, då bland annat större flexibilitet och kvällsturer finns med i diskussionerna. Dessutom finns planer på ett utökat utbud av aktiviteter på öarna, till exempel teater och musik på Klubbviken eller Hindersön.

- Vi har trafikerat skärgården i elva år, och vi märkte tydligt när museerna öppnade på Altappen och Junkön. Ett ökat utbud av aktiviteter och attraktioner ute på öarna skulle innebära mycket för besöksfrekvensen, säger Seija Barsk på nöjes- och reguljärtrafikbåten Laponia.

Sommarens uppgång var välkomnad och väl tajmad för Jopikgården på Hindersön. Under hösten och vintern ska den kommunägda konferens- och rekreationsanläggningen byggas ut och boendestandarden ska höjas, vilket bäddar för fler besökare och bredare kundkrets.

- Allt är väldigt positivt för oss som bor på öarna. Vi har drivit verksamhet på Hinderön i fem år, och det är först nu man börjar se resultat av satsningarna. Det finns en stor potential i skärgården, berättar Lotta Sundling som driver Jopikgården.

- Vi får många studiebesök som vill se hur vi jobbar, och många är nyfikna på vår spännande övärld. Och vi har en fantastisk skärgård som är lättillgänglig året runt, den ska vi få fler och fler att upptäcka, säger Göran Wallin.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön