Sträng vinter efter många milda vintrar

Efter många milda vintrar är vi just nu inne i en sträng vinter. Kylan verkar ha bitit sig fast även längst ner i våra sydligaste farvatten. Den senaste riktigt svåra isvintern inträffade issäsongen 1986-87. Då gick isgränsen vid Skagen i norra Danmark när isutbredningen var som störst.

Idag ligger isutbredningen mer än en vecka före än vid motsvarande datum 86/87. Det kan i år bli en av de strängaste isvintrarna för sjöfarten på mycket länge. Men, vintern kan också komma av sig och vi får plusgrader och regn fram till våren. Hur det blir, det kan inte ens SMHI svara på, vi får vänta och se.

Sjöfartsverket har dock en beredskap för att hålla sjöfarten igång även under stränga vintrar. Det tar naturligtvis längre tid för fartygen att komma fram då de skall samlas ihop i konvojer och assisteras av isbrytare, kanske från Västkusten och ända upp till Bottniska Viken, än om de kan köra själva i öppet vatten. Det är normalt med förseningar under onormalt stränga vintrar och det vet hela sjöfartsbranschen om och planerar förhoppningsvis sin verksamhet efter detta.

I dag sker isläggningen mycket snabbt och isrestriktionerna höjs efterhand i samband med detta. Isutbredningen i Bottenhavet går nu i höjd med Gävle. Sjöfartsverkets isbrytarna YMER, FREJ och ODEN assisterar norr därom. Isbrytarna TOR VIKING och ATLE kommer i slutet av veckan att operera i Södra Bottenhavet och Ålands Hav där isen förväntas lägga sig de närmaste dagarna.

Även på Vänern är istillväxten mycket snabb och isbrytaren ALE samt den inhyrda bogserbåten PER har fullt upp med att hålla sjöfarten igång.

Sjöfartsverket Isbrytarledning följer dagligen isvinterns utveckling och i år är det verkligen en spännande början på isbrytarsäsongen.

IS & VÄDER
Bottenviken: I den norra skärgården finns 30-60 cm tjock fast is. Övriga Bottenviken är täckt av delvis hopskjuten drivis med inslag av grövre flak isen växer snabbt.
Norra Kvarken: Hela området runt Norra Kvarken är täckt av 10-30 cm tät drivis med vallar samt inslag av grövre flak.
Bottenhavet: I norra skärgården 15-30cm tjock fast is. Nyis eller tät driv till sjöss längs kusten. Den södra iskanten går vid latitud N 61,45. På ångermanälven 20-40 cm fast is. Grövre flak driver utanför kusten.

ISBRYTARNA
Atle: Förtöjd i Stockholm
Oden: Assisterar i Bottenviken
Frej: Assisterar trafiken i Norra Kvarken.
Ymer: Assisterar i Norra Bottenhavet
Ale: Assisterar i Vänern
Balder Viking: Supply fartyg i Nordsjön.
Tor Viking: På väg mot Bottenhavet
Vidar Viking: Supply fartyg i Nordsjön.

Pågår idag: Oden assisterar trafiken i Bottenviken. Frej assisterar trafiken i Norra Kvarken, Södra Bottenviken samt i Norra Bottenhavet. Ymer assisterar i Norra Bottenhavet. Baltica assisterar i Södra och Mellersta Bottenhavet Ale

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön