"Gerdny var en ganska stor del av mitt liv"
Gerdny, länge Luleåflottans stolthet


Foto: Mats Johansson, Gransegel

Som ni säkert alla märkt, har vi sökt upp gamla LSS matriklar för att rädda alla dessa underbara gamla årsböcker till eftervärlden. I dagsläget finns det totalt 36 inscannade artiklar som kommer att presenteras på hemsidan. Under våren kommer vi att gå igenom och behandla ytterligare material som ligger lagrat i LSS förråd. Vår ambition är att löpande presentera dessa artiklar. Så besök hemsidan regelbundet om du är intresserad av luleåbors seglingar långt tillbaka i tiden.

Materialet kommer att katalogiseras på ett överskådligt sätt och finnas tillgängligt under en egen rubrik på hemsidan (Historisk tillbakablick). För er som är gamla luleåbor dyker det säkert upp berättelser ni aldrig hört förut. Kanske någon släktings mera okända eskapader dyker upp.

För en tid sedan la vi ut seglingen med Gerdny Stockholm-Luleå som fanns beskriven i 1938 års årsbok. Vi har nu fått ett mail ifrån Tomas Stavaeus som än gång i tiden ägde Gerdny. Jag redogör med hans egna ord hans kommentarer.

"Den är ett trevligt tidsdokument. Jag hade den där skriften en gång i tiden så jag har läst den tidigare. Bilden föreställer troligen en R 10, och således inte Gerdny. Hälsningar Tomas Stavaeus, delägare på Gerdny 1967-87."

 

Vi svarade då Tomas:

"Hejsan, Kul att höra av dig. Det är jag som tagit mig för att skanna in dessa artiklar. Bildtexten är helt enkelt tagen ifrån ursprungliga texten. Det Kan vara fel som Du säger, men vi har inte tillgång till fler bilder eller material än det som fanns i artikeln. Har Du kanske några fler uppgifter om Gerdny som kan vara av mer allmänt intresse? Sänd mig gärna i så fall detta. Vi kommer att lägga ut fler berättelser eftersom så titta gärna in på hemsidan om Du är intresserad.
Hur kom Du att bli delägare? Var seglade Du henne? Och var är hon nu? Har Du fler eller riktigare bilder?
Jag har nu efter en förnyad genomgång av materialet hittat en bild på Gerdny som jag nu hoppas är riktig. Ser någon läsare, inkl. Tomas, att vi fått fel igen så hör av Er.

Vi fick snabbt svar ifrån Tomas som lyder:

"Gerdny var en ganska stor del av mitt liv i 20 år. Jag vet väl nästan allt om henne. Hon finns i dag i Stockholm och är renoverad för mycket stora pengar (miljoner) till bättre än nyskick, med allt egentligen helt nytt, så hon lär hålla i 100 år ytterligare. Min exfru är från Luleå så jag fick veta en del om Bio-Anders osv. från hennes far, Caleb Wikman, som dog förra året ca 92 år gammal. Han hade sett Gerdny som grabb på 20-talet.
Jag köpte G 1967 av Birger Salén i Härnösand som hade köpt från Bio-Anders.
Salén ägde båten ihop med en gubbe i Sundsvall. Dom sålde båten på femtiotalet men sen köpte Salén tillbaks den. Lustigt nog så var jag ikväll på en träff som heter "Seglare minns". Det är Svenska Seglarförbundet som ett par gånger per år ordnar temakvällar. Ikväll var det Gaff Yacht Society som presenterade sig. (jag är med i den klubben) Där fanns också Hasse Wetterberg som är ägare till 95:an Kerma som byggdes 1918 som Gerdny(nr 1). Två år senare byggdes Gerdny (nr 2) som Bio-Anders köpte upp till Luleå redan 1921. Den man som låtit bygga två nittiofemmor på tre år hette Georg Wrange. Han tyckte nog att dom var för små för han köpte strax en båt som hette Primrose med ca 250 kvm segelyta.
Jag mailar detta svar till Joakim Hägg som är en av de nuvarande ägarna.
Jocke har säkert några bilder liggande i sin dator. Tomas S"

Hej,
Intressant att hör om Gerdny. Hon förekommer i många berättelser härifrån. Vet Du när och var Gerdny byggdes? Har Du något emot om vi klipper ihop lite ifrån Din text?

"Gerdny byggdes på Hasselströms varv som troligen låg i Sanda utanför Strängnäs. Det var den enda stora skärgårdskryssaren som byggdas där och det var uppenbarligen ett kvalitetsbygge eftersom så gott som alla ekspant och järnspant har klarat sig fram till dags dato. På dagens Gerdny är bordläggningen till allra största delen original men däcket är nylagt för några år sen. Jocke Hägg vet ju mer om vad dom har bytt under den stora renoveringen de sista 4 åren."

Text: Claes Törnsten

Gerdny fick ett nytt liv

Vi fick svar och bilder från dagens ägare av Gerdny. Kolla in på sidan och se hur fantastiskt fin hon är i dag.

Artiklar om Gerdny:

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön