Segelbåtarna dominerar:
Stor ökning av import och export

Fjolåret visade en stark tillväxt på import och export på båtmarknaden. Exporten ökade med hela 30 % medan importen växte med 10 %. Enligt Båtbranchens Riksförbund, Sweboat uppskattades den totala nybåtförsäljningen i Sverige i fjol till 2 300 Mkr.

Segelbåtarna dominerar på exportsidan med 59 % av värdet. Norge, Nederländerna, Tyskland, Storbritannien, och USA är de största mottagarländerna för exporten.

Till Norge har exporten av båtar fördubblats mellan 2001 och 2002 och uppgick under perioden till 368 Mkr, vilket är 28 % av hela den svenska båtexporten. Norge dominerar tillsammans med Finland på importsidan med en gemensam andel på nästan 60 %.

Motorbåtarna dominerar på importsidan, men det är segelbåtsimporten som ökar mest. Förra året med hela 35 %.

Fler besökare på Allt för sjön 2003

Antalet besökare som kom till Nordens största båtmässa, Allt för sjön 2003, ökade med några procent jämfört med de senaste två åren. 117 117 besökare blev slutfacit när mässan stängde söndag 9 mars. Över 500 utställare ställde ut cirka 1000 båtar.

Båtbranschens ser ut att kunna gå mot ett bra båtår även i år.
- Vi fick klara signaler på att många utställare gjort bra affärer under mässan. Vissa har redan, så här tidig på året, sålt hela eller delar av sin årsproduktion. Det gläder oss mycket. Även företag som tillverkar och säljer tillbehör känner en positiv vind i branschen, säger Thomas Sandberg, bitr. projektledare för Allt för sjön.

Nytt för i år var avdelningen Innovations & Designexpo. En 250 kvadratmeter stor monter där framtida marina farkoster visades upp.

-Innovationsmontern drog väldigt många besökare. Den gav spännande impulser till besökarna. Här visades hur framtidens farkoster kan komma att se ut, och det är ett bra komplement till avdelningen Classic Boat Show där vi visar flera gamla fina träbåtar, säger Erik Rådström, projektledare på mässan.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön