LSS startar studiecirkel i att segla:
Börja segla!

Fler och fler börjar segla och inser att segling är både rolig och inte minst en billig fritidssysla. Vinden är gratis och motorn används sällan. Dessutom är segelbåtar i utgångspunkt betydligt billigare i inköp och försäkring än motorbåtar. En segelbåt är också en säker båt. Dagens moderna segelbåtar är konstruerade för att inte kunna välta eller kapsejsa som det heter. På grund av skrovets utformning rör sig segelbåtar bättre genom vattnet än motorbåtar.

En motorbåt är också säker så länge motorn fungerar som den ska. Dagens moderna motorbåtar är både snabba och törstiga. I motsättning till segelbåten kommer man snabbt från punkt A till B. Segling handlar mer om njutning av själva segelturen än om transport mellan olika platser.

Att segla är ingen konst, det lär du snabbt på några turer, men det bästa är att gå en segelkurs i organiserade former. I Luleå har Luleå segelsällskap fått många önskemål från nybörjade som vill börja segla och i slutet av april anordnar LSS ett introduktionskurs i segling. Kursen vänder sig dels till de som inte har seglat tidigare, dels till de som kanske "åkt med" utan att själv aktivt seglat. Kursen består av tre teoriträffar, en kvällsövning med båtar + en helgtur i skärgården. Kostnaden är 700 kronor för icke LSS.medlemmar, 400 kronor för stödmedlemmar. Övriga LSS-medlemmar deltar gratis.

Studiecirkel i att segla, preliminärt program:

Måndag 28 april kl 19.00
Grundläggande segling

Hur det fungerar rent teoretiskt i med- och motvind. Val av segel, skotning. Vad gör man om det lutar för mycket? Manövrer vid bryggan. De vanligaste knoparna och hur man förtöjer.

Måndag 12 maj kl 19.00 Grundläggande navigation.

Vi går igenom de grundläggande navigations termerna och hjälpmedlen som passare, kompass, transportör etc. och använder dem sedan för att ta ut kurser till våra vanligaste gästhamnar i Luleå skärgård.
Sjömärken och enslinjer kommer vi också att behandla.

Måndag 26 maj kl 19.00
Säkerhet ombord och väder

Vad bör finnas på båten och hur bör man göra för att slippa nyttja något av säkerhetsutrusningen? Hur mycket ska vi låta vädret styra vårt seglande och på vilket sätt? Hur gör vi om vädret blev annorlunda än det vi tänkt oss? Repetition vid behov.

Onsdagen 11 juni
Praktik på båt.

Vi går igenom vad de olika prylarna heter och vad de används till och vi hissar seglen en första gång på fjärden. Vi planerar kommande helgs gemensamma segling.

Fredag till söndag 13-15 juni.
Seglingshelg

Vi prövar att göra allt det vi prata om under våren under en tur med två övernattningar i skärgården. Om vädret tillåter och vi så vill prövar vi även spinnakersegling.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön