Snart är det dags…
Kom och segla i fantasin!

Är du intresserad av båtliv och Bottenvikens skärgårdar? Gillar du att se bilder och film och lyssna på spännande historier om smuggling eller grundstötningar? Då är du välkommen till Restaurang Magneto, Storgatan 40 i Luleå på lördag den 26 april, kl 16.00.

Visningen ingår i Norrländska Filmdagar den kommande helgen.
Seglaren och filmaren Boris Ersson visar bilder och berättar om skärgårdsprojektet "Mare Botnicum - Kustliv i Bottenviken." som han kommer att arbeta med under de tre kommande åren.

Boris kommer att segla med sin 75 år gamla koster Måsen i Bottenviken under tre år och söka upp kustborna för att tillsammans med dem rädda deras minnen och berättelser i bilder, intervjuer och film. Filmpoolerna i Luleå, Uleåborg och Umeå är med i ett unikt samarbete liksom Sveriges Radio, en rad museer i Sverige och Finland, ett bokförlag mfl.

Huvudman är Föreningen Norden i Sverige i samarbete med Pohjola Norden i Finland, med stöd av en rad parter runt kusterna.

Detta är mer än ett filmprojekt - det är en total satsning under tre år för att rädda berättelser och traditioner i vår unika kustkultur i norr - med utblickar längs urgamla vattenvägar längs Luleälven till fjordarna innanför Lofoten, norrut längs Torneälven till kvänernas bosättningar vid den norska ishavskusten. Och österut längs Kemi älv genom Karelen till Vita havet i Ryssland! Bilvägar har vi haft i 100 år. Men vattenvägarna är tusentals år gamla, och fulla av historia, minnen och berättelser - och människor som lever och färdas där i dag!

Den 5 maj startar EU-projektet "Mare Botnicum - Kustliv i Bottenviken." med oficiell invigning på Haparanda stadshotell. Då samlas projektets huvudmän och olika medverkande och Boris visar bilder och filmer och visar upp projektets internetsatsning som byggs för fullt i samarbete med Alf Arne Harjo, skaparen av skärgårdsportalen Båtliv Luleå.

Huvudpersonerna i projektet blir kusternas människor. Berättelserna handlar om vardagslivet i skärgårdarna - men också om säljägare i Kvarken. Smugglare i Haparanda skärgård. Kvinnornas liv på öarna i havet. Kriget om laxen som har pågått i hundratals år. Ett vikingaskepp kommer plötsligt seglande i Luleå skärgård. Och en malmbåt möter ett segelskepp från 1700-talet…

Kom och lyssna! Om du har egna berättelser, eller vill ge tips om andra som kan berätta - då måste du komma till Magneto, lördag den 26/4 kl 16.00.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön