Båtfolket visar sig upp på Vildmark & Fritid

Luleå är en av Sveriges båttätaste städer. Inom kommunens gränser finns mer än 40 fritidsbåtshamnar och över 10 000 fritidsbåtar. Tyvärr syns inte båtfolk så väl i stadsbilden. På vintern går vi i ide och på sommaren sticker vi ut i skärgården! Men nu har du möjlighet att träffa några av oss och få information om klubbarnas olika aktiviteter. Fredag 9 maj till söndag 11 maj kan du träffa Luleås båtklubbar under mässan Vildmark & Fritid i Arcus hallen.

Luleå Båtråd har ca 700 m2 utställingsyta som under mässan är fördelad på båtrådets föreningsmedlemmar. Medlemmarna som ställer ut är Neptun Båtklubb, Luleå Segelsällskap, Luleå Vindsurfing och Kiteing, Allmogebåtföreningen, Botnia Isseglare, och Luleå Lions Club.

Luleå Båtråd blev etablerad år 2000 och är ett nätverk för föreningar, företag och organisationer som har ett gemensamt intresse av att främja och utveckla verksamheter på vattnet. Båtrådet är också ansvarig för Skärgårdsdagen som varje år arrangeras i Södra Hamn i mitten av juni tillsammans med Luleå kommun. På Vildmark & Fritidsmässan är endast föreningar och organisationer representerade men under skärdårdsdagen är alla Båtrådets medlemmar representerade. (läs mer om Luleå Båtråd under http://www.batlivlulea.nu/batrad)

Under mässan som i år också innehåller Skandinaviska Snöskotermässan finns det mycket att se och delta i om du är interesserad av ämnet vildmark och fritid. Under helgen kan du förutom att träffa båtfolket pröva fiskelyckan i ett fiskecafé, fånga din egen lunch och få den tillredd på plats. Tycker du om flugfiske kan du få tips och instruktioner från erfarna instruktörer på en vattnade kastbana på 30 x 10 m! Är du fågelintresserad kan du med kikare prova på att artbestämma våra Norrbottniska fåglar.

För dig som är interesserad av vattensport kan du tyvärr inte få pröva på några aktiviteter som segling eller surfing. Men du kan få träffa människorna som är aktiva inom olika sjösporter. Allt från vind- och kitesurfing till seglare och båtbyggare.

Är du inte medlem i någon båtklubb eller är på jakt efter båt kan båtklubbarna som finns på plats ge dig svar på för och nackdelar med motor- eller segelbåt! Har du båt men inte medlem av någon båtklubb får du säkert svar på vad ett medlemsskap i representativ klubb kan innebära. Kanske upptäcker du att båtfolket inte går i ide på vintern utan lär sig nya saker på de många kurser som arrangeras under vintern.

På mässan under Båtrådets stånd är också Luleå Lions Club representerade. De kommer att informera om Gråsjälören som klubben arrenderat från 1996. De senaste åren har klubben ordnat grillplatser, vedförråd, toaletter, sophantering m m. Närmast på tur står en brygga för att öka tillgängligheten under sommaren och det ska inom de närmaste åren byggas både kafé/kiosk/servicehus samt dansbana på ön.

Allmogebåtföreningen kommer att visa upp sin verksamhet och ställer ut både färdig båt och båt under uppbyggning.

Neptun Båtklubb kommer bland annat att visa upp en motorbåt som byggdes på 50-talet men som aldrig blev helt färdig och heller aldrig sjösatt! Båtklubben har i år köpt in en ny servicebåt som kommer att visas upp.

Luleå Segelsällskap ställer bland annat ut en kölbåt av fabrikat Virus 20 som är en av två båtar som klubben köpte in i fjol. LSS två båtar är tänkt att alla medlemmar skall kunna nyttja, på kappsegling eller nöjessegling. Seglarskola för vuxna är planerat och jolleungdomarna skall ha tillgång till "skolbåtar". Virus är byggd i Luleå.

Vi återkommer efter mässan med ett fyldigare reportage och vimmelbilder.

Möt upp!

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön