Navigera båten med mobil karttjänst för handdatorer:
- Lantmäteriet först i världen med komplett karttjänst för handdatorer

Invigningen: Ulrica Messing, Joakim Ollén och Ola Skinnarmo

Lantmäteriet har utvecklat en mobil karttjänst för handdatorer. Med MapMate kan användaren via sin mobil ladda ned detaljerade kartor och sjökort för att navigera bilen eller båten. Tjänsten stöder även satellitnavigering med GPS. MapMate invigdes på måndagen av IT-minister Ulrica Messing.

MapMate erbjuder snabb och trådlös nedladdning av detaljerade kartor och flygfoton till handdatorer från exempelvis Hewlett-Packard, Fujitsu Siemens och Dell. Produkten är utvecklad för både privatpersoner till bilen och båten och för professionella användare, som exempelvis åkare och säljare.

- MapMate är ett bra exempel på hur starka svenska produkter, i det här fallet kartor och sjökort, får ett helt nytt användningsområde med ny teknik och görs tillgängliga för både privatpersoner och proffs, säger Ulrica Messing, IT-minister, som invigde MapMate på Lantmäteriet i Gävle på måndagen.

Landkartor, fjällkartor och sjökort
Användaren kan välja på tre olika kartabonnemang från Lantmäteriet och Sjöfartsverket: Svenska landkartor (t.ex. vägkartor, terrängkartor, tätortskartor och flygbilder), Svenska fjällkartor och Svenska sjökort (tillgängliga från den 15 juni 2003). Kartorna motsvarar utseendemässigt de tryckta originalversionerna och är därför av hög kvalitet.

Om användaren har mobiltäckning laddas nya kartor ned automatiskt när användaren förflyttar sig eller panorerar i kartan. Användaren kan även välja att ladda ned kartor i förväg om det inte finns mobiltäckning i det område som han eller hon ska vistas i.

Hundratusentals svenskar har handdator
- Hundratusentals svenskar har i dag en handdator. Med MapMate, en mobiltelefon och en GPS-modul kan den som har en Pocket PC-baserad handdator nu förvandla den till ett navigationsverktyg och få tillgång till mycket detaljerade kartor, flygbilder och sjökort över hela Sverige - både för privat och professionellt bruk. Jag har mycket stora förväntningar på produkten, säger Joakim Ollén, generaldirektör, Lantmäteriet.

Satellitnavigering via GPS-systemet
MapMate kan kopplas upp för satellitnavigering mot GPS. Användaren kan koppla upp sig mot GPS trådlöst via bluetooth, mot en handhållen GPS (t.ex. Magellan eller Garmin) via sladd eller mot en GPS som ansluts direkt till handdatorn via ett instickskort.

Fungerar i GSM- och 3G-nätet
MapMate är utvecklat för att fungera både i dagens GSM-nät via GPRS och i det kommande 3G-nätet. Ett grundpaket med programvaran, världskartor och kartabonnemang över Sverige finns till försäljning i fackhandeln från och med den 20 maj. På www.lantmateriet.se/mapmate kan den intresserade skaffa ett testabonnemang och även köpa eller förlänga de ordinarie kartabonnemangen.

Grundpaketet kostar 1 795 kronor inklusive moms. Då ingår CD med program och översiktliga kartor (Världen, Europa, Norden och Sverige i skala 1:1 miljon), tre månaders startabonnemang (landkartor, fjällkartor och sjökort) och tre månaders support på program. Som jämförelse kan nämnas att ett vanligt sjökort på papper, som t.ex. täcker Stockholms skärgård, kostar 2 000 till
3 000 kronor.

Systemkrav för MapMate
· Internet-ansluten PC med CD-ROM-enhet och Active Sync
· Handdator med operativsystemet Pocket PC och mobil Internet-anslutning
· För att nyttja GPS-funktionerna krävs att en GPS kopplas till handdatorn.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön