Bryggutsättningen i skärgården snart igång


Klubbviken Havsbad lördag kväll.

Nu har en vecka gått sen vi var klar med sjösättningen och under helgen var vi ute och kollade läget i skärgården. I vackert väder och bra temperatur tog vi oss en runda ut i den inre skärgården. Inga bryggor var utlagda och båtfolket lyste med sin frånvaro. Överallt gapade hamnarna tomma trots det fina vädret.

19 maj sjösatte Laponia och sista veckan i maj är de flesta hamnarna nästan tomma. Vi ringde Erik på NP Marin och frågade om beställningar på sjösättning hade kommit i gång.

NP Marin

- Nej det har varit mycket lugnt, några få båtar är sjösatta. Det är konstigt att det har varit så lite sjösättning med tanke på det fina vårvädret. Nu på torsdag är det Kristi Himmelsfärd och med långhelg och hyfsat bra väderprognos kommer troligen fler att sjösätta. Denna veckan räknar vi med att mellam 10 och 20 båtar sjösätter men hittills har det varit mycket lugnt. Det har varit hög aktivitet sedan påsk här nere på varvet med vårutrustningen av båtar. Både för oss och av de som har båtuppläggningsplatser hos oss.


Några båtar har NP Marin sjösatt

Labyrint i fullt arbete

Luleå kommun Fritids arbetsbåt, Labyrint, blev sjösatt för en vecka sedan och när vi ringde upp arbetsledaren Yngve Edström för att undersöka läget med bryggutsättningen var de redan igång ute i Trollerisundet utanför Hindersön med vårutprickningen. Ynge Edström, Urban Larsson och Micke Peltoma är besättningen på Labyrint i sommar.

Jag berättade att vår första tur i år blev som i fjol, svårt med angöringen då inga bryggor var utsatta och vi ville veta hur det ligger till med bryggutsättningen i år. I fjol var det mesta klart så sent som i mitten av juni.

- I år är vi troligen tidigare i hamn berättar Ynve för Båtliv i Luleå. Denna veckan med att byta ut sjömärken som är slitna och skadade ute i skärgården och räknar med att vara klar på onsdag. Torsdag är helgdag så vi kommer troligen inte i gång med bryggutsättningen förrän på måndag. Vi startar på Kluntarna som i år får nya bryggor. Den gamla som är nyrenoverade går till Klubbviken som är nästa hamn att färdigställa. Det kommer att ta några dagar innan vi är färdiga. Vi måste ha dykare både på Kluntarna och Klubbviken för bland annat byte av kätting till bryggorna. Men under veckan ska båda hamnarna vara klara. På Klubbviken håller man nu på att spanta och göra klart för de nya bryggorna som ska bogseras från Kluntarna.

Hur är det med de närmaste hamnarna? Både Altappen och Stensborg är väl hamnar som besöks först och som borde vara klar tidigt?

- Jo det är sant och vi har tidigare först gjort färdig den inre skärgården men i år blev det Kluntarna och Klubbviken som kom först. När vi är färdiga där ute tar vi Altappen och Stensborg. Stensborg har ju en landfast brygga som blev byggd i fjol som kan angöras. Nu ligger det två bryggor där inne, den ena ska färdigställas och den andra tillhör Luleå Lions Club. Den bryggan skall till Gårsjälören. När det gäller Altappen ska vi byta ut den lilla bryggan och sätta ut en större med bättre kapacitet.

Hur ser det ut i resten av skärgården?

Både Småskär och Brändöskär är klara. På Småskär är en ny brygga klar i Bullerhamnsviken. Bryggan är rejälare än den förra och underlättar angöringen för både fritidsbåtar och skärgårdens turbåtar. Nytt på Brändöskär är att det ska spåntas en ny brygga för turbåtar i sommar. På Junkön kommer det också en ny angöring för turbåtar och förhåpningsvis får Laponia okså en ny angörning utanför piren.

Hur blir det med bastuanläggningar, toaletter osv. Är allt öppet?

- Jo absolut, ingenting har varit stängt. Toaletter, bastuanläggningar och sophämtning fungererar som normalt.

I år har också Junkön fått bastu. I år kommer vi tillbaka med både reportage och bilder från den nya anläggningen. En bastuanläggning kommunen är mycket nöjd med. Den är byggd i samma hus som grillplatsen ligger i. Tidigare fanns en grillplats utomhus och en inomhus. Grillplatsen inomhus är nu omgjord till bastuanläggning.

Är det något annat som är nytt i skärgården?

- Jo några utbyten har gjorts. På Småskär och Kluntarna har vi monterat upp nya grillplatser. I Bullerhamnsviken på Småskär har vi bytt ut den gamla med en ny. På Kluntarna ligger den nya grillplatsen nedanför uthyrningsstugorna och vi skulle gärna sätta ut flera grillplatser i skärgården men ekonomin är lite stram. Vi välkommnar gärna företag att sponsra grillutrusntning i skärgården. Ett komplett grill koster ca. 5.000 kronor. De som är villiga till att göra det får sin logga på grillen! På Småskär kommer vi också att skifta ut toaletten i sommar.

Vi tackar för statusrapporten inför sommaren och frågar hur vädret och isläget är där ute.

- Soligt och vackert som det ofta är här ute. Och vill man uppleva säl så finns chansen ännu. Ute på Hindersöharan är det ännu en del drivis att se, men med lite vind nu framöver så försvinner snart isen avslutar Yngve medan vårutprickningen fortsätter ute i Trollerisundet.

Ni som planerar en skärgårdstur till helgen kan angöra på de flesta platser. På Altappen finns möjligheten att gå in i "Lagunen" där det finns en liten landfast brygga. Djupet är under 2 meter. På Klubbviken kan man också lägga till vid den landfasta bryggan längs piren i avvaktan på att bryggorna blir klara.

Klubbviken Havsbad öppnar nästa vecka

Ken Dunlop från företaget Top of the World Challenge AB som driver Klubbviken Havsbad berättar för Båtliv i Luleå att anläggningen öppnar offeciellt 2 juni. Turbåtstrafiken kommer i gång 16 juni. Ström, vatten och toaletter kommer att öppnas under veckan.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön