Den nya tekniken på havet

På morgonen känner vi oss ganska trötta och mosiga efter den sena natten. Thomas kokar starkt kaffe och vi känner sakta hur livsandarna vaknar till liv. Medan vi sitter vid köksbordet plockar jag fram datorn och går igenom några av bilderna som jag ska skicka till vår hemsida. En del av bilderna är så nya att de beskriver när vi kom till Torne Furö natten innan.

Jag berättar för Thomas hur vi arbetar: När vi kommer till ett ställe tar jag bilder och pratar med de kustbor som vi möter. Om vi stannar lite längre kan det hända att vi filmar. Bilderna tas med en digital systemkamera (Canon EOS 10D) och laddas ner i datorn (Macintosh PowerBook G4). På kvällarna skriver jag ner dagens händelser och mina egna tankar i Måsens loggbok. Texterna och bilderna skickas till vår internetredaktör Alf Harjo i Luleå med en mobiltelefon som kan skicka både text och bilder via internet. Affe sätter ihop materialet till en artikel och lägger ut artikeln på vår hemsida www.bottenviken.se.

Fördelen med att lägga ut materialet på bottenviken.se är att vi automatiskt får kontakt med en ganska stor publik som Affe har byggt upp under två år. Varje dag läser ungefär 1000 besökare om nyheter och information från skärgården i Luleå, och numera alltså även från de övriga delarna av Bottenviken.

Thomas har lyssnat med ett litet leende på läpparna medan jag har predikat.
- Är du färdig? frågar han. Jag nickar och väntar på hans vanliga dräpande kommentar, och den låter inte vänta på sig.
- Nå, men funkar den där fina tekniken ute i skärgården?
Han plockar fram sin egen mobiltelefon och slår ett nummer. Ingen kontakt. Så går han med telefonen i handen till ena hörnet i köket. Där får han plötsligt kontakt.

- Hör du Boris. När du håller på med den här nya tekniken kan du väl skicka en hälsning till Höga vederbörande på Telia att vi vill ha fungerande mobiltelefoner här ute i skärgården! Jag har den här hörnan i köket och ett ställe längst ute på piren där det går att få kontakt - ibland. Men även om samtalen kopplas upp händer det ofta att dom avbryts nästan direkt.

Bild: Thomas Innala är inte nöjd med Telia. - Jag måste ofta använda finska Radiolinja.

- Är det för att Torne Furö är så långt från land att signalerna inte når fram? frågar jag.
- Inte är vi så långt från land! Och jag skulle vilja veta varför det har blivit sämre. När vi hade NMT-telefonerna, först dom där klumpiga 450-apparaterna, då kunde vi prata i mobiltelefon här ute. Även när 900-apparaterna kom fungerade det. Samtidigt som Telia började bygga ut GSM-nätet märkte vi att 900-nätet blev sämre. Jag misstänkte att det var medvetet för att få oss att gå över till dom nya telefonerna. För ungefär ett år sedan märkte vi att även Telias GSM-nät börjar bli sämre här ute i skärgården. Så nu har dom väl nån ny "förbättring" på gång.
Thomas har eldat upp sig och går fram och tillbaka på köksgolvet med mobiltelefonen i handen. Han börjar skratta.
- För ett tag sen skjutsade jag ut en grupp tyska forskare som studerade isens kraft mot fyrfundament ute vid Norströms grund. Dom pratade hela tiden i sina mobiltelefoner. När vi passerade Rödkallens fyr sade jag till dom att nu kunde dom lika gärna stänga av sina telefoner för snart skulle dom tappa kontakten. Dom trodde inte på mej. Men när vi kom förbi Rödkallen började allihop springa omkring ute på däck med händerna uppsträcka i luften för att få kontakt med telefonerna. Dom såg ut som en religiös sekt som sprang omkring och åkallade gudarna med händerna i vädret. Forskarna hade tänkt sända data över GSM-nätet. Men dom fick ge upp det och hitta en annan lösning.

Ja, vad ska man säga? Andra rent kommersiella operatörer har i stort sett övergivit de människor som lever utanför tätorterna. Men Telia som stammar från vårt gamla kära svenska televerk borde ha ett större samhällsansvar för att alla människor i Sverige har tillgång till bra telefonförbindelser.

- Jag måste ofta använda finska Radiolinja när Telia inte fungerar. Men jag är ju för svensk medborgare bosatt i Sverige. Inte ska jag väl tvingas gå via ett annat land för att kunna prata i telefon, och betala mycket dyrare samtal dessutom! Samma problem som i skärgården finns uppe i fjällvärlden. Det kan ju faktiskt handla om liv eller död att telefonen fungerar.

Vi låter frågan gå vidare till Telia och ber någon att svara på Thomas Innalas kritik.

Boris Ersson, den 11-12 juli 2003

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön