Ro, ro till fiskeskär

Fyren på Tankar syns långt innan själva ön och fiskarstugorna blir synliga. Solen är på väg ner när vi lägger till vid en av bryggorna i den yttre hamnen.

Innan jag somnar ligger jag och läser några sidor i boken ”Ro, ro till Fiskeskär” som jag hittade på ett antikvariat i Jakobstad för några år sedan. Författaren hette Erla Hovilainen. Som ung flicka på 30-talet hade hon kommit ut till Tankar och blivit förälskad i ön och människorna. Hon hyrde en liten fiskarstuga och deltog i arbetet med strömmingsfisket.
Några år senare skrev hon sin bok. Med ett friskt språk och fina fotografier skildrade hon livet bland fiskarfamiljerna och lotsarna på ön.
På morgonen tar jag en promenad bland de små grå stugorna. Så fort jag börjar tala med människorna på ön märker jag att vi har passerat en osynlig gräns. På Maakalla talade alla finska. Här är språket svenska även om de flesta även kan finska. Vi har kommit in i det svenskspråkiga Österbotten.

Ett äldre par blir förvånade när jag känner till mannens föräldrar, som är döda sedan länge. Jag går ner till Måsen och hämtar boken. Det gamla paret visar sig ha känt Erla Hovilainen mycket väl. De bjuder på fisksoppa av nyfångad sik och vi sitter länge och pratar om livet på Tankar förr i tiden då varenda stuga var bebodd av fiskare från fastlandet under sommaren.
Med nutidens snabba fiskebåtar har fiskeläget på Tankar blivit onödigt för fisket. Numera kommer båtarna ut från hamnarna inne i land, fiskarna vittjar sina redskap och kör tillbaka för att sälja fångsterna. Fiskarstugorna har blivit sommarnöjen, och lotsarna har flyttat in till den moderna lotsstationen i Yxpila i Kokkola.

Men fortfarande är Tankar en av de vackraste öarna i Bottenviken. En av de gamla stugorna har blivit café.
En turbåt går mellan Kokkola och Tankar på sommaren.
Så förändras livet vid havet. Tack, Erla Hovilainen för att du visade mig vägen till Tankar.

Publicerad: 2003-09-09, Boris Ersson, från boken Äventyr med Måsen.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön