Nu ska det åter blåsas liv på Gråsjälören!

I januari och februari är det stor aktivitet på isen utanför Gråskälören. I perioder ligger dimman tjock över fjärden. Nästan varje dag i flera veckor har närmare 40 man fördelade på fyra grupper från Luleå Lions Club spolat vatten för att förstärka en isväg som ska gå från Granudden till Gråskälören.

Från tidigt till sent har man pumpat upp 12000 liter vatten i minuten för att nå en istjocklek på 80 cm. I mars skall klubben transportera ut ett hus i sektioner och under mars skall det byggas ett hus med kafe på ön med utedansbana och bryggor som skall stå klart till sommaren.

1 december 1996 arrenderades Gråskälören av Luleå kommun. De senaste åren har Luleå Lions Club ordnat med grillplatser, vedförråd, toaletter, sophantering m m. Under de senaste vintrarna har också de som besökt ön under helgerna kunnat få köpa varmkorm, kaffe och läsk från klubbens korvvagn. Ett mycket populärt inslag i en vinterlig skärgård.

Den lilla ö som ligger i stadsfjärden bara ett ”stenkast” från Luleå stadskärna arrenderades 1898 ut av staden till Luleå Fabriks- & Hantverksförening.
Det steniga grundet tillfördes matjord och förvandlades genom grässådd och lövplantering till ett parkliknande och gästvänligt utflyktsmål. Så småningom byggdes den jakttornsliknande serverings- och samlingslokalen, Hantverkshyttan, som stod på ön under närmare ett halvt sekel.

Restaurangen hölls öppen både vinter och sommar. Väg hölls plogad ut till ön under vintern där bl a skidtävlingar hölls. På sommaren anordnades långdistanssim från hamnpiren till Gråsjälören och åter.
Under början av 30-talet byggdes en utedansbana som komplement till Hantverkshyttan som då fungerade som dansrestaurang. Även badplatsen iordningsställdes med hopptorn, trampolin, omklädningsrum m m. Detta gjorde Gråsjälören till en ännu mer uppskattad festplats.

Av olika orsaker trappades verksamheten så småningom ner. Lokalerna utsattes för vandalisering och kunde till slut inte användas. I början av 1960-talet revs Hantverkshyttan och ön har sen dess och fram till 1996 legat tämligen öde.

Nu ska det åter blåsas liv på ön – sommar och vinter. I fjol fick klubben en större hus av Luleå kommun. Huset har tidigare funnits hos ridklubben i Råneå skall nu få nytt liv på Gråskälören. Huset skall innehålla kafe och servicebyggnader. Runt byggnaden kommer en stor verandra att stå i sydlig riktning.

Till sommaren kommer Luleå Lions Club att anpassa ön för rörelseshindrade med hårdgjorda banor för rullstolsbundna.

Nästa vecka (vecka 7) startar Luleå Lions Club ett lotteri på 2500 lotter á 20:- med ett vinstvärde på 22.000:-, allt för att finansiera projektet på Gråsjälören. Köp en lott du också!!

Vi återkommer med ett större reportage under våren.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön