Allt för Sjön
Men var är segelbåtarna?


Bilden är från fjolårets mässa

I år visas över 1000 båtar på 27 620 kvadratmeter på båtmässan Allt för sjön 2004.En hall stor som tre fotbollsplaner innehåller enbart båttillbehör. Claes Törnsten, ordförande i Bottenhavsseglarna var på mässan och här är hans bilder och intryck från årets största båtmässa.

I helgen var jag, tillsammans med ett antal andra norrbottningar plus min familj nere i Stockholm för att se vad som tilldragit sig ute i den stora världen. Vårt mål var mässan Allt för Sjön.

Vi började tidigt på fredagsmorgonen för att slippa rusningen och kunna ta hela dagen på oss eftersom det nu är några år sedan jag var nere. Första hallen som vi besökte var C-Hallen.
I C-Hallen fanns alla tillbehör samlade och när vi väl förstod oss på monternumreringen så fann åtminstone jag de montrar jag antecknat på min ”måste ses” lista. Mitt intryck av C-Hallen var att den representerade ett gott urval av de tillbehör som kan vara av intresse. Det var inte direkt något företag eller produkt som jag saknade. Där fanns givetvis alla de där undermedicinerna som alltid funnits men en del av dem som jag tidigare prövat hade nu bytt namn. Några nya hittade jag och putsar nu frenetiskt på alla bänkar till Monicas stora glädje.

En av dessa undermedel.

Då jag experimenterat med diverse elektroniska sjökort och navigationsprogram, besöktes några av dessa montrar. En välkänd firma som marknadsför ett av de mer kända programmen var till min förvåning mycket dåligt insatta i sina egna produkter. Man försökte t.ex. inbilla mig att det var nödvändigt att köpa ett helt nytt program för att ”vi har bytt ut alla sjökorten”. Det visade sig att detta ej var sant, men retar mig lite då någon mindre uppmärksam lätt skulle kunna fås att tro på säljare. Antagligen är det så att utvecklingen går så snabbt att de ganska unga säljarna inte hänger med. Det brukar ju annars vi ”silverryggar” anklagas för.

Nu var det dags att gå till hallen med båtar. Då det för oss gällde segelbåtar så attackerade vi nu A-Hallen.

Alldeles innanför entrédörrarna låg samtliga segelbåtar strategiskt placerade. Det kan inte ha varit särskilt svårt att placera ut dessa då samtliga rymdes i denna lilla hörna. Jag observerade ca. 5 tillverkare och några hade fler storlekar representerade. De båtar jag noterade var:

Elan, Dehler, Hanse, Bavaria och Nator.

Här är hela segelbåtsflottan. Observera väggarna i bakgrunden.

Som Ni ser är det inte många fabrikat. Jag tror att jag hittade 4-5 båtar i 35-37 fots klassen. Det som kanske mest förvånade mig att det trots vissa skillnader i skrov och däcksform, inredningsdetaljerna och beslag verkade hämtade ifrån samma varv. Till och med luckbeslag och garderobsutformning var identiska. Det som skiljde var ruffördelning, pentryarrangemang och själva layouten i ruffarna. Dagens småbarn kommer att få svårt att hittas sina föräldrar och veta i vems båt man befinner sig.

Samtliga båtar låg med aktern in mot ett formskuret däck. Lätt att ta sig in men botten på båtarna hade tydligen inga säljargument.

Förutom Nator såg jag inga nordiska båtar på denna mässa. Synd tycker jag då ju de kontinentala är lika varandra till förvillelse. De har givetvis fördelen av att bygga i stora serier och därigenom med konkurrenskraftiga priser. Elan 37:an som jag nog tyckte såg ut att ha mest fart i sig kostade ca. 1,5 milj. Båten är levererad med det allra nödvändigaste för att kunna seglas. Trots det hade hon ett svårslaget lågt pris.

Var avsaknaden av nordiska båtar ett tecken på att man inte längre hänger med i konkurrensen eller finner nordiska varv fel kategori köpare på denna mässa?

I senaste numret (nr. 2/2004) av På Kryss,  fanns det fler båtar presenterade än på hela denna mässa. I På Kryss  fanns fler intressanta nordiska båtar så de byggs tydligen fortfarande.

Har de flytande mässorna tagit över intresset eller är mässkostnaderna omotiverat höga?

Vi får nog jaga vidare på fler mässor om vi vill känna oss uppdaterade.

Seglarhälsningar
Claes Törnsten

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön