Bad & Sjövett 2004:
Äldre män i norra Sverige sökes!

Äldre män toppar drunkningsstatistiken. Hälften av drunkningsolyckorna 2003 skedde vid sjöar och vattendrag. Därför kommer Sjösäkerhetsrådet, Svenska Livräddningssällskapet och Trygg-Hansa att driva den årligen återkommande informationsturnén Bad & Sjövett i norra Sverige för att informera om säkert beteende i och bredvid vatten.

2003 var 87 procent av de 134 som drunknade män och 60 procent av dessa var över 50 år. Drygt 50 procent av drunkningsolyckorna skedde i mindre sjöar och vattendrag. 

- I år tar vi kampanjen till norra Sverige. Vi hoppas att vi kan få männen i norra Sverige att bli lite kvinnligare - i alla fall när det gäller i sitt säkerhetstänkande, säger Mats Rosander-Liew på Sjösäkerhetsrådet. 

Under sammanlagt 74 turnédagar och på totalt 59 orter ska allmänheten utbildas och informeras om bad- och sjövett. Dessutom genomförs en kortturné i södra och mellersta Sverige. 

- Det är en omfattande informationskampanj som vi tror är nödvändig för att fortsätta hålla drunkningstalen på en relativt låg nivå. God information tillsammans med att det finns livbojar utplacerade på i princip alla ställen där folk badar kan förhoppningsvis hålla siffrorna i schack, säger Mats Rosander-Liew. 

Internationellt sett ligger Sverige bra till. 2 per 100 000 drunknar i Sverige. Endast England och Nederländerna ligger före med endast en drunknad per 100 000. 

- Under 50 år har vi skänkt cirka 80.000 livbojar och det har säkert bidragit till att vi har få drunknade i Sverige. Men allt som är bra kan självklart bli bättre. Därför ska vi fortsätta att bidra till att så många som möjligt vet så mycket som möjligt om hur man beter sig i och bredvid vattnet, säger Thomas Rosén, marknadschef på Trygg-Hansa. 

Årets turné inleds i Örnsköldsvik den 2 juli och avslutas den 15 augusti i Piteå. 

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön