Måsen gör succé - på land!

Under sommaren och hösten har Boris Erssons seglingar med den 80 år gamla kostern Måsen runt Bottenvikens kuster och skärgårdar blivit en stor fotoutställning, som gör succé där den lägger till.


Österbottens museum i Vasa

Under sommaren hängde utställningen i båtmuseet på Holmön utanför Umeå.
I september fanns utställningen på museet och stadsbiblioteket i Jakobstad, som en del av museets 100-årsjubileum.
Under oktober har den visats på Österbottens museum i Vasa.

I november visas den i Karleby vid Österbottens norra kust. Och hela december visas den i Brahestad som har dagliga kontakter med Luleå genom malmtransporterna till det stora stålverket i Brahestad.


skutan Raahen Fiia - Fia från Brahestad

I somras lämnade Boris Måsen för en vecka och seglade med skutan Raahen Fiia - Fia från Brahestad. Seglingen var en ungdomssegling med deltagare från Brahestad, Luleå och Skellefteå. Den arrangerades av Föreningen Norden i samarbete med den förening som driver och sköter Fia. När utställningen visas i Brahestad kommer ett särskilt avsnitt att handla om seglingen med ungdomarna.

Boris Ersson berättar om utställningen:
- Under de två senaste somrarna har vi seglat runt i Bottenviken och Kvarken och ägnat mycket av arbetet i EU-projektet "Mare Botnicum - Kustliv i Bottenviken" åt att möta människor och inter.vjua och fotografera dem. Resultatet har blivit ett rikt bildarkiv på 9.700 bilder, och massor av spännande berättelser och upplevelser, i ösregn, storm och vindstilla solglitter.

Förra vintern började jag resa runt och berätta om mina äventyr med Måsen och visa bilder. Intresset visade sig vara väldigt stort, och då kom idén: Varför inte göra en fotoutställning och låta den segla runt kusterna! Sagt och gjort. Nu växer utställningen månad för månad och vi gör olika versioner av den, anpassade till varje kommun som vi besöker.

Museerna runt kusten, där utställningen oftast visas, har inte pengar till att göra en så här stor utställning. Men tack vare ett samarbete med datafirman HP, som ställer upp med skrivare, bläck och papper, kan vi skriva ut stillbilderna i stort format till högsta fotokvalité.
Nästa år hoppas vi kunna visa utställningen i Uleåborg, Umeå, Skellefteå och flera andra platser. Till Luleå kommer utställningen 2006. Då ska den vara riktigt färdig och fullt utbyggd.

Intresset och gensvaret på bildvisningarna och utställningen är enormt stort. Precis som människor brukar flockas på bryggorna när vi lägger till med Måsen så kommer dom och tittar på utställningen. Det fina med att visa bilderna mitt under arbetet är att vi får en massa reaktioner och tips på vårt arbete. Flera fina berättelser, och tips om att besöka spännande människor, har kommit från folk som har besökt utställningen.
2006 blir året då vi visar upp alla våra resultat i EU-projektet. Då kommer boken som vi arbetar med i vinter. Då kommer TV-serien i fyra delar som vi spelar in och klipper färdigt under 2005. Och då går vi vidare med --- Nej förresten, det är hemligt än så länge...

Bilderna i artikeln är från utställningarna i Jakobstad och Vasa i Österbotten.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön