Måsen seglar i Kvarken i sommar:
Stor utställning på Västerbottens museum i Umeå

Mellan den 29 maj och den 11 september 2005 visas Boris Erssons fotoutställning om Bottenvikens och Kvarkens kustkultur på Västerbottens museum i Umeå. Utställningen är en fortsättning på den serie av utställningar som har turnerat längs den finska kusten under förra året och i vintras.

I Umeå är utställningen delad i två avdelningar. I museets huvudbyggnad visas en utställning med namnet "Möten och Strandfynd". Den består av cirka 100 bilder och texter som skildrar seglingar runt Bottenviken och Kvarken med kostern Måsen.

I Sjöfartsmuseet intill museets huvudbyggnad visas den andra delen av utställningen som kallas "Stenarna berättar" under sommaren. I utställningen skildras säljägare från Österbottens kust i Finland som låg ute långa perioder i isen på jakt efter säl.

Här beskrivs också en pågående arkeologisk forskning vid Västerbottens kust som berättar om en tidig sjösamisk bosättning för ungefär 1000 år sedan. Då var delar av Kvarkens och Bottenvikens kuster befolkad av grupper av samer som levde på fiske och säljakt. Samerna drevs undan omkring år 1300 av söderifrån kommande människor.

I "Stenarna berättar" besöker vi även dagens sjösamer i Tysfjord i Norge. Boris följer med en fiskebåt med samisk besättning ut på fiske i den mest norska av alla miljöer - Lofoten.

Här och på Mare Botnicums hemsida (www.marebotnicum.com) kommer vi att publicera delar av utställningarna med bilder och texter under sommaren, liksom Måsens nya seglingar i Bottenviken och Kvarken.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön