Med Mary Ann runt jorden

I domkyrkan i Luleå finns en modell av Sveriges första världsomseglande fartyg, brigantinen Mary Ann som byggdes i Luleå 1838. Berättelsen om Mary Ann och människorna runt henne är en riktig sjörövarhistoria.

När skolklasser besöker domkyrkan i Luleå händer det att en präst eller en guide berättar om modellen av Mary Ann som finns i kyrkan, och läser ur texten:
”Längre tillbaka i tiden var seden sådan att när en sjöman eller sjöfarare råkat i sjönöd, till exempel vid en storm, skulle han göra en modell av just det skeppet.
Den skeppsmodellen skulle han sedan skänka till kyrkan som ett tack för att Gud hjälpt honom genom nöden. Detta skepp som hänger här, Mary Ann, är en modell byggd av Karl Eskil Wallgren. Skonaren Mary Ann byggdes 1838 på Oscarsvarv i Luleå. Hon gjorde den första världsomseglingen under svensk flagg.”

Men modellen i domkyrkan berättar också om en dröm som gick i kras. I många år hade varvsägaren och båtbyggaren Kalle Wallgren i Luleå velat bygga en kopia av Mary Ann i full skala. Kalles tanke var att Mary Ann skulle bli en symbol för Luleå som sjöstad. Han satsade egna pengar, fick med sig några kamrater och sponsorer, skaffade virke och satte igång att bygga. Men under byggets gång hopade sig problemen.

Vår berättelse om Mary-Ann finns i en kort version på åtta sidor som är publicerad i boken "Äventyr med Måsen". Orginalversionen på över 30 sidor fick vi inte plats med i boken. Nu kan du läsa hela berättelse här på vår hemsida. Berättelsen är delat upp i två delar:

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön