Obligatoriskt förarbevis för terrängskoter och terränghjuling

Fr o m 1 januari 2000 krävs obligatorisk förarbevis för att köra terrängskoter. Med terrängskoter avses både snöskoter och s k 4-hjuling. Alla som har tagit körkort efter 1 januari 2000 måste ha ett obligatoriskt förarbevis för att köra terrängskoter. Enbart körkortet räcker alltså inte.

Undantag
Den som har tagit bil eller traktorkörkort före 1 januari 2000 behöver ej ha obligatoriskt förarbevis.
Vissa undantag gäller vid sk skotersafari. Du som har körkort eller traktorkort (det har ingen betydelse när det är utfärdat) och är minst 16 år får köra terrängskoter om du ingår i en grupp på högst tio personer. Förutsättningen är att körningen sker inom turistnäringen, att det finns en ledare som har förarbevis och att man kör en sträcka som ledaren har bestämt i förväg.

Utbytesmöjlighet
Du som har ett sk frivilligt förarbevis eller utbildningsbevis för terrängskoter, utfärdat före den 1 juli 2000, kan ansöka om att få byta ut det mot det nya förarbeviset. Ansökan om sådant utbyte måste göras före den 1 oktober 2001. Blanketter för ansökan om utbyte finns hos Vägverkets förarprovskontor och en del skoterklubbar. Avgiften för utfärdande av förarbeviset är 130 kronor. Du får inbetalningskortet av Vägverket. Skicka in ansökan till Vägverket, Trafikregistret, 701 88 ÖREBRO.

 

Skoterleder inom Luleå kommun

Det finns mer än 100 mil skoterleder inom Luleå kommuns gränser iordninggjorda för den skoteråkande allmänheten. Det är skoterföreningarnas leder, de håller dem i ordning, mäter upp och sköter märkningen mm. I anslutning till lederna finns grillplatser, vindskydd och raststugor öppna för frusna skoteråkare.

Skoter och skärgården passar bra ihop. Man kan färdas långa sträckor utan att möta någon mer än naturen själv i sitt frostiga hölje. Åk med vänner och upplev vintern tillsammans, stanna och pausa antingen för att äta medhavd matsäck eller besöka någon av skärgårdsrestaurangerna på Hindersön eller Klubbviken Havsbad.

Skoterleder är vintertid preparerade och markerade i skärgården.

Lederna går mellan Stor-Brändön och Kluntarna

mellan Långön och Småskär

och mellan Skagsudden ("Skaget") och Jopikgården på Hindersön.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön