Isbrytaren Oden till Antarktis

Ett unikt samarbete mellan National Science Foundation (NSF), Polarforskningssekretariatet och Sjöfartsverket har inletts för att utnyttja isbrytaren Oden i Antarktis under kommande säsong.

Isbrytaren Oden, som ägs av Sjöfartsverket, chartras av Polarforskningssekretariatet för att, i ett samarbete med NSF, öppna en passage genom isen in till den amerikanska forskningsstationen McMurdo vid Rosshavet i Antarktis. Försörjningen av McMurdo är beroende av fartygstransport av förnödenheter och utrustning. Fraktfartygen anländer till iskanten vid McMurdo Sound kring nyår, där Oden kommer att finnas för att sköta isbrytarassistansen in till forskningsstationen.

Det är första gången som en svensk isbrytare arbetar i Antarktis och det ger ett unikt tillfälle för svenska och amerikanska forskare att samarbeta ombord på fartyget. Under Odens färd mot Antarktis kommer forskarna att arbeta ombord, främst med vatten- och luftprovtagningar. Svenska, amerikanska och chilenska forskare inleder därmed ett marint forskningssamarbete, med Oden som forskningsplattform. Lärare från de tre länderna kommer också att inbjudas för att delta i arbetet ombord tillsammans med forskarna. Forskningen och färden kommer att dokumenteras av media.

Odens färdrutt går från Göteborg i början av november, med Punta Arenas i södra Chile som första anhalt. Den 10 december lämnar Oden Sydamerika och rutten går över Drakes sund (passagen mellan Kap Horn och Antarktis), med en kurs västerut längs Antarktiska halvön och vidare i Stilla Havet längs kontinenten fram till McMurdo Sound vid Rosshavet. Oden beräknas återkomma till Sverige i mitten av mars.

Polarforskningssekretariatets samarbete med Sjöfartsverket innebär att sekretariatet under en tio-årsperiod kan utnyttja isbrytaren Oden för forskningsändamål i Arktis och Antarktis.

Se även www.polar.se
och läs mer om Oden på denna webbplats

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön