Den betraktade betraktaren

På fredagen fick vi på redaktionen besök av en skärgårdsentusiast. Han hade med sig ett foto och frågade om vi såg någonting konstigt på bilden. Själv hade han haft den som skrivbordsunderlägg i en vecka och inte upptäckt någonting speciellt förrän bilden klarnade för hans ögon och plötsligt upptäckte han det egendomliga.

Det är spännande när någon öppnar ögonen på oss som har passerat vissa platser många gånger utan att se hela dess skönhet. Mikael Ericsson som båtmänniskan och amatörfotografen heter, åker runt i vår vackra skärgård på somrarna för att dokumentera och njuta av detaljer som många av oss inte uppmärksammat. Mikael har vuxit upp med en familj som var ägare till en träbåt och hans fars ögonsten.

Men en stor del av sitt vuxna liv har han varit ”båtlös”. När han köpte en plastbåt 2003 och la ner många timmar på att göra den klar för sjösättning, växte intresset för vår fantastiska skärgård på nytt. Skärgården som tidigare var en lekplats blev nu en plats för rekreation. Hit kunde han ta sin kaffetermos, några smörgåsar och åka ut efter stundens ingivelse.

Mikael som till vardags kör traktor bär alltid med sig sin kamera beredd på att fånga ett vackert motiv eller en ögonblicksbild.

Bilden tog han vacker dag när man inte ser vart havet slutar och himlen tar vid. Betraktar man Mikaels bild en stund, framträder en äldre sammanbiten gubbe som stöttar upp sydvästklippan med sin rygg. Under sommaren stödjer gubben sin arm mot vattenytan och på vintern får han hjälp av isens sega styrka .  ”Huvgubben” som han själv har döpt den till är Kalix skärgårds svar på Luleås ”Kluntgubbe”.

Vid närmare efterforskning framkommer det att denna gubbe har stöttat upp klippan inför mångas åsyn genom åren och att den verkligen är sevärd genom sin mäktighet. Klippudden är också fantastisk att beskåda en dag när stormen ligger på från syd och man samtidigt har ankrat upp i den väl skyddade hamnen på öns nordostsida. Vågorna bryts då sönder mot ”Huvgubbens” bröstkorg i en våldsam kaskad.

Tack Mikael för att du har delat med dig detta fantastiska fotografi.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön