Holmön i mitt hjärta

Ovädret håller i sig så vi blir liggande några dygn i
Byviken. Det är sista helgen i september och medlemmarna i Båtmuseets vänner kommer ut med färjan till Holmön för att ta ner masten på Holmöslupen och stänga båtmuseet för hösten. Båtmuseet drivs till stor del med ideellt arbete. Bland flera fina museer i Bottenviken och Kvarken tycker jag att båtmuseet på Holmön tillhör de allra finaste.

Det regnar och blåser när vi bär slupens tunga mast upp till huset där den ska vila över vintern. Därefter bär vi in en av båtarna i museet. Efter det tunga och blöta arbetet äter vi fisksoppa tillsammans i museets kök.
Egil tar färjan in till Umeå för att besöka arbetsförmedlingen. Han ska försöka komma in på en utbildning till kustskeppare. Det ser otäckt ut när färjan lämnar den skyddade hamnen i Byviken och kommer ut i den grova sjön. När den svänger till vänster runt Lillhällan ser det ut som om den ska ränna rakt in i klipporna, men det går bra. Vi spanar över Kvarken när färjan kämpar sig in mot fastlandet i den hårda dyningen. Senare får vi veta att en äldre kvinna skadade sig så illa att hon måste föras till sjukhuset i Umeå när färjan krängde i vågorna. Än en gång blossar debatten upp om bristerna i färjeförbindelserna mellan Holmön och fastlandet.

På kvällen sitter jag i Måsens kajuta och läser anteckningarna om Holmön i mina loggböcker. Regnet smattrar på rufftaket men vedkaminen sprider en skön värme. Minnena väcks till liv när jag läser.

När Måsen fick sin vedkamin

Jag kom seglande med Måsen till Holmön för att vara med på postrodden. Det sista dygnet seglade jag i ett surt regnväder. När jag lade till vid bryggan i Byviken var allt fuktigt, kläderna, lakanen, sovsäcken och madrasserna.
Vid sextiden på morgonen gick jag på toaletten uppe på kajen. När jag gick tillbaka lade jag märkte till att det kom rök ur skorstenen från en liten fiskebåt. Dörren till fiskebåtens kajuta öppnades och en äldre man tittade ut.
- Morron. Vill du ha en kopp te?
- Ja tack, svarade jag.

Så inleddes min vänskap med Walter Nissas och Evald Geust. De hade kommit till Holmön med Walters fiskebåt kvällen innan. Evald berättade om sina färder i Bottenviken som säljägare. Walter tyckte synd om mig när han tittade in i Måsens fuktiga inre. I hans fiskebåt var det varmt och hemtrevligt. En brasa knastrade i en rostfri kamin.
- Var har du köpt kaminen? frågade jag.
- Den har jag gjort själv, svarade Walter. Om du har vägarna förbi Klobbskat så kan jag svetsa en åt dej.
Jag tror du skulle behöva lite värme i Måsen.

Efter en besvärlig segling över Kvarken i tät dimma kom jag fram till Klobbskat och styrde in i fiskehamnen där två stora trålare låg vid kajen. Jag sökte upp Walter i hans hus där han bor med sin fru och deras hund. Efter en middag på sälköttbullar följde jag Walter ut till hans mekaniska verkstad. Han kapade och svetsade några stålplåtar, svarvade en kokplatta, gjorde gångjärn och trollade fram en kamin åt mig på några timmar.
- Nu åker vi ner och monterar den i Måsen, sa han.
Samma kväll tände jag min första brasa i kaminen. Och nu sitter jag i Byviken på Holmön vid samma brygga där jag träffade Evald och Walter för tre år sedan.
Jag stoppar i ett par vedpinnar och lyssnar på knäppandet i kaminen.

Publicerad: 2006-09-29, från boken Äventyr med Måsen. Text & Foto Boris Ersson.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön