Två månader kvar till Tomten

På eftermiddagen den 25 oktober ringer Boris Ersson och säger att han vill ha hjälp med sista filmningen på Måsen, innan den skall tas upp ur det våta. Det blir också den sista filmningen innan klippningen som ska bli film på UR i svensk TV och i finsk TV. Vi på Bottenviken.se har under fyra års tid varit involverade i ett EU projekt som har resulterat i en bok ”Äventyr med Måsen”, tjugo radioprogram, fotoutställningar, studiecirklar och nu film.

Jag (Magnus) och Affe hoppar in i bilen med varma kläder, flytoveraller och flytvästar. När vi kommer fram till Granuddens Marina ligger redan Måsen och guppar med istappar hängande efter borden, färdig att ta ombord sin besättning. Boris har startat dieselmotorn som spottar och ryker och när vi har hoppat ner på det hala och snöiga däcket börjar äventyret.

Först måste vi hacka bort isen från skenan i masten för att kunna hissa storseglet och sen bryta loss isen från skotlinor och förtöjningar. Vi tar oss ut på Stadsfjärden med seglen hissade och solen som skiner med en härlig värme men vi känner att vintern börjar knyta sin hand runt oss.När vi gör första slaget utanför isbrytarna lossnar isen som har legat som en blank spegel på segelduken. Boris, Affe och jag trivs i denna kylslagna upplevelse. Boris vänder sig mot mig strålande likt ett barn som just fått sin första julklapp och kinderna lyser rödblommiga av vindens kyliga närvaro.

Att det är två månader kvar till jul är fascinerande att tänka på. Snart ligger isen tjock på Stadsfjärden och skridskoåkarna kryssar fram där vi nu kryssar omkring i jakt på fina filmmotiv. En uppmärksam Pär Bäckström på NSD kommer ner till hamnen för att fotografera den sista seglatsen.Jag och Affe kliver ner i Boris gummibåt. När vi drar igång utombordaren ger den oss en rivstart eftersom gasreglaget har frusit fast på full gas. Affe ligger i fören på gummibåten för att filma, själv sitter jag på durken med vattnet stänkande in i båten. Det känns som i gamla tider när jag vindsurfade mellan isflaken. Vi filmar några finns sekvenser när Boris kommer seglande i solnedgången med vattnet stänkande runt borden. Det är nästan som att se jultomten komma styrande med sin släde och snön yrande runt sig.

Vi seglar in mot Granuddens Marina där Erik står beredd och väntar på att ta emot tamparna. Efter landstigningen vid mastkajen är det dags att ta bort alla segel från Måsen. Allting har isat fast, men tillslut går det. Affe och jag lämnar sen Boris med de slutliga förberedelserna inför båtupptagningen och avmastningen som ska göras nästa dag. Det blev trots allt en segeltur till innan vintern isat havet.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön