Oden framgångsrik isbrytare

Isbrytaren Oden har nu kommit fram till kajen vid den amerikanska forskningsstationen McMurdo i Antarktis. Isbrytaren har arbetat i Rosshavet, strax utanför den amerikanska stationen sedan juldagarna och har nu framgångsrikt brutit sig fram genom tung flerårig is. Isrännan möjliggör för National Science Foundations årliga fartygstransporter av utrustning och förnödenheter till stationen.

Under isbrytarens färd från södra Chile till Antarktis har en internationell forskargrupp arbetat ombord. Dessutom har rekognosceringar i fält och studiebesök på forskningsfaciliteterna på McMurdo-stationen genomförts inför ett kommande långsiktigt forskningssamarbete i Antarktis.

Sverige leder inspektion
Sverige leder ett internationellt inspektionsteam av forskningsstationerna Concordia Station och Amundsen-Scott South Pole Station i Antarktis. Båda stationerna är nybyggda, Concordia färdigställdes 2005, Amundsen-Scott under 2006 och ingen av dem har inspekterats tidigare. De båda forskningsstationerna representerar de mest extrema verksamheter och forskningsplattformarna på den antarktiska inlandsisen på ca 3000 meters höjd. På båda stationerna bedrivs en avancerad högteknologisk forskning med tonvikt på astrofysik, astronomi och glaciologi.

I inspektionsteamet deltar från Sverige ambassadör Greger Widgren, Utrikesdepartementet och Anders Karlqvist, Polarforskningssekretariatets chef.
En inspektion under Antarktisfördraget syftar till att kontrollera om verksamheten vid stationen sker i enlighet med Antarktisfördraget.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön