Världens längsta skridskolopp på havsis!

Nu har du chansen att uppleva långfärdsskridskolopp mellan Luleå och Piteå. Världens första och enda motionslopp på havsis kommer att äga rum söndagen den 11 mars 2007 på en plogad bana som hyvlas för att få bästa möjliga is.

Bothnialoppet är namnet och sträckan är hela 56 kilometer lång. Tycker du att 56 kilometer är i det mesta laget kan du åka ett kortare lopp som går mellan Alhamn och Piteå. Sträckan är då 32 kilometer.

Det är första året som loppet arrangeras. Arrangörer är Friluftsfrämjandet i Luleå, Piteå samt STIL i Piteå. Piteå och Luleå kommun samt näringslivet är också medarrangörer.

Målsättningen med Bothnialoppet är bland annat att öka intresset för långfärdsskridskor och fungera som en morot för ett regelbundet motionerande. Evenemanget ska också bidra till att skärgården utvecklas som besöksmål även vintertid.

Bothnialoppet följer den "Inre leden"

Gustav II Adolf grundade både Piteå- och Luleå stad år 1621. Båda städarna har flyttats för att hamnarna grundats upp. Luleå stad flyttades redan 1649 från Gammelstad och Piteå från Öjebyn i 1668 till ett bättre hamnläge på Häggholmen.”Vattenminskningen” i Bottenviken kunde man på 1700-talet inte förklara och av den anledningen högg man på initiativ av Anders Celcius in vattenståndsmärken i klippblock vid kusten bland annat på ön Stor-Rebben i Piteå yttre skärgård. Det översta är märket 1750 och det understa 1884. Så insåg man så småningom att det var landet som steg ur havet. Landhöjningen i området är ca 1 centimeter per år. På 1700-talet låg alltså vattennivån 2-3 meter över den nuvarande nivån.

Bothnialoppet följer den gamla seglingsleden mellan Piteå och Luleå – den så kallade ”Inre leden”. Från norra hamnen i Luleå rundar vi Gülzaudden på väg mot Tjuvholmssundet. Under 1800-talet rådde svält i stora delar av norra Sverige. På uppdrag av Karl XIV Johan startade CF Liljewalch en rad sågverk, skeppsvarv och andra industrier i en kedja som sträckte sig från Nordmaling till Övertorneå. Till sin hjälp hade han sin gode vän sjökaptenen Christian Gülzau som startade ett eget båtvarv på udden. Själv startade Liljewalch Luleås största varv Oscarsvarv på Skataudden. Under en period på 1800-talet var Luleå landets viktigaste varvsområde.

Efter Tjuvholmssundet passerar vi Kallax flygplats på väg ned mot Alhamn. Kallax är liksom Alhamn gamla fiskebyar. I Kallax saltar man ännu surströmming.
Vid Pultviksudden passerar man kommungränsen mellan Piteå och Luleå. Efter Pultviken ligger en skyddad vik, Långviken, där man drev ett glasbruk 1798 – 1879. Den inre farleden viker sedan av västerut norr om Fårön och går in mot Trundösundet. Vid bron får man idag promenera cirka 50 meter innan man åker vidare mot Brändöfjärden och Hamnholmen.
Norr om Hamnholmen går leden in mot Rosvik. Vi fortsätter leden mot Piteå söder om Hamnholmen och kommer ut på ”Rosviks redd” som ligger vid Storfjärden. Här förliste tre skutor i en stor storm i november 1872 - ”Martin Luther” från Norge, ”Malvina” och ”Selma” från Sverige.

De båda sunden söder och väster om Hamnholmen är idag grunda med lömska isar som ofta kräver en landpromenad innan man kommer ut på Storfjärden.


"Sandökanalen" som den ser ut idag. Foto: Ove Persson

Farleden gick sedan vidare över Storfjärden mot Sandön där västra kanten på Sandöberget var ett bra riktmärke. Här kunde man färdas med båt över Sandön så sent som på 1920-talet. Idag promenerar man (cirka 300 meter) över på det smalaste stället, som ligger ca 1 km väster om den gamla farleden.

På Storfjärden var det en livlig båttrafik. Förutom till Rosvik gick båttrafiken längre in i Storfjärden. Det fanns en fin hamn vid Granholmen där man lastade järn från Altersbruk och trävaror från en såg vid Harrbäcken.

Efter promenaden över Sandön kommer man ut på Håkansöfjärden och passerar snart ön Långörarna, där Linné botaniserade vid sitt besök 1732. Farleden gick sedan på båda sidor om Fårön in mot ”Nördfjärden” i Piteå.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön