Premiärspolning på isbanan i Norra Hamn i Luleå

Under torsdagen den 11 januari spolade personal från Fritidsförvaltningen isbanan i Norra Hamn i Luleå för första gången för säsongen.

På grund av den hittills milda hösten och vintern har det inte varit möjligt att börja spola isbanan blank och fin. Men i torsdags den 11 januari var det alltså äntligen dags. Kjell, Östen och Björn från Fritidsförvaltningen borrade hål längs isbanan där de placerade pumpar som pumpar upp vatten ovanpå isen. Detta görs i första hand inte för att isen ska bli tjockare uppifrån (blir bara någon enstaka centimeter tjockare på grund av spolningen) utan för att få isbanan slät att åka på och också för att isen fryser på bättre underifrån om den är jämn och slät ovanpå. Ligger det bara ca 2 cm snö på isen så blir tillfrysningen underifrån 70% sämre. Snötäcket har en väldigt isolerande effekt alltså.

Det är till en början första etappen av isbanan som spolas, från Norra Hamn till Hälsans Hus. I nuläget är denna etappen snart ungefär 45 cm tjock. Beroende på vädret utökas den sedan efter hand. I början av denna vecka var det faktiskt öppet vatten under Bergnäsbron vilket innebär att isen där inte är tillräckligt tjock för spolning ännu.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön