Under vingen på en seglare

Solen skiner och det blåser en byig vind runt 6-7 m/s. På isen ligger det en decimeter vatten under snön och det är flödvatten vid strandkanten. Det var tur att jag tog stövlar trots det strålande vädret (tack Mats för varningen!).

Mats Johansson som många känner igen från all form av segling, har just riggat upp sin nya ”Kitewing”. ”Vingen” ser ut som en fladdermus utan kropp och är enligt Mats det enklaste sättet att vintersegla med.

Mats åker enkelt fram och tillbaka både på snön och sen även på isbanan vid Bergnäsbron. Han hoppar över plogvallen vid isbanan och det ser ut som att han skall lyfta och flyga vidare ut i skärgården, men helt lugnt och odramatiskt landar han tio meter längre bort. Det ser fantastiskt enkelt och roligt ut.

Mats seglade med en sådan lätthet att jag var tvungen att fråga hur många säsonger han har seglat. – Det här är tredje gången jag provar, säger Mats. – Pröva med att bara hålla i vingen Magnus, säger Mats. Stående i mina stövlar skotar jag hem och på ett par minuter får jag en sådan känsla för vingen, att om skidorna satt fast i skorna så skulle jag segla iväg. Det känns förvånansvärt enkelt och man känner sig nästan viktlös när vinden tar tag i ”Kitewingen”, en härlig frihetskänsla.

Jag tänker mig en vacker vårdag, seglande ut i skärgården och nästan ljudlöst glidande fram. Inget ljud från någon motor och samtidigt få anstränga kroppen lagom mycket, det skulle bli ett samspel mellan naturens och människans krafter.

Mats berättar att det är inte bara slalomskidor man kan använda till Kitewing utan även snowboard, skateboard, skridskor eller inlines.

Jag måste boka in en tid med Mats för en segeltur på isen! Jag längtar redan till att också få sväva fram på isen och kanske även ovanför.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön