Förarintyg, ett snart måste!

Eftersom ett tryggt liv på sjön kräver kunskaper hos den som framför båten gick jag(Magnus) och min kollega Affe förarintygsutbildningen i ABF:s regi i höstas.

Vi hade den mycket erfarne och fängslande ”uppslagsboken” Clas Törnsten, som kursförrättare. Han lotsade oss igenom den tillsynes oändliga djungeln av regler och informationer på ett imponerande sätt. Många av oss tvivlade på vår egen möjlighet med att få in all denna information mellan öronen och sedan få den att stanna kvar. Det sista var speciellt svårt!

Man satt och svettades framför boken där det visades ett myller av röda, vita och gröna prickar. Alla föreställde olika flytetyg och deras lanternföring, nattetid. Men det fanns många delar som krävde en hel del studietid och koncentration, vilket kan vara svårt med att lösa mellan barnens träningar och matlagning.

Vi klarade kursen allihop i gruppen, men vi hade också en trevlig samling människor som arbetade bra ihop och hjälpte varandra hela tiden. Vi fick skratta mycket under resans gång tack vare Clas många historier och berättelser. Måste sägas att det var flera andra som bidrog med berättelser från verkligheten med mycket efterföljande skratt. Hade vi haft en tyst grupp som inte bidrog med lite upplättande mellansnack, skulle man haft svårt att känna den rätta glädjen i att lära sig dessa röda, gröna och vita prickar.

Det blir roligt att möta ens trevliga kurskamrater i sommar för att se hur det går med praktiken och förhoppningsvis få höra mer historier. Kanske från någon färsk erfarenhet där ens kunskaper har satts på prov.

Efter att ha avslutat ABF:s kurs fick jag och Affe möjlighet att prova Sjöassistans interaktiva kurs i förarintyg. Det är en Cd-rom skiva där man guidas in i olika väjningsregler, sjömärken, lanternregler mm. Man gör det med realistiska övningar/simuleringar, på ett roligt och enkelt sätt.

Det man slås av är hur bra den interaktiva kursen hade varit som ett komplement till den ”vanliga” kursen. Jag är också säker på att man kan klara provet direkt efter den interaktiva kursen. Den uppfyller också kraven för prövning till Förarintyg. Den stora fördelen förutom att det blir mer ”verkligt” är att man kan gå igenom kursen i sin egen takt, när man själv har tid och med alla familjemedlemmar. Vi ska inte glömma våra ”PC vana” barn.

Vill man utbilda sig och sin familj eller uppdatera kunskaperna i hur man säkert för fram sin fritidsbåt inomskärs är detta ett väldigt bra sätt.

Varför inte sitta med kursen en mulen dag i båten eller stugan i sommar. Det är nog ett flertal som har sina bärbara datorer med sig.


När du känner dig mogen att avlägga provet, kontakta själv en provförättare.

Provförättare Norrbottens län:

Tore Sandström
Trekantsgatan 11, 943 35 ÖJEBYN
070-533 31 63, 0911-602 15

Svante Öhlund
Stationsgatan 16 A, 972 38 LULEÅ
0730-215039, 0703-580285
0920-22 86 71

Bertil Mustonen
Stengatan 99, 972 52 LULEÅ
070-526 95 22, 0920-22 03 72
bertil.mustonen@bredband.net

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön