Katamaranseglarskola

En solig sommardag hittar jag kursdeltagarna inne i klubbstugan. De har teori och genomgång av gårdagens segling. Det skrattas och skojas mellan deltagarna. Längtan till att få komma ut i katamaranerna ökar i takt med att gårdagens händelser diskuteras.

Jag går ut för att se lite närmare på katamaranerna (Hobie Tiger) och det dröjer inte länge innan kursdeltagarna kommer ut. Dom börjar genast byta om till antingen våtdräkter eller torrdräkter.

Det är fyra stycken deltagare på kursen: Helene Alm (har seglat Optimistjolle och Blekinge-eka när hon var liten), Jonas Berhan (bara vindsurfat tidigare), Peter Engström (ej seglat tidigare), Fredrik Båving (seglat för så länge sedan att det är preskriberat, enligt Fredrik själv).

Peter och Fredrik är så ivriga med sjösättningen att när de har hissat storseglet ser Mats Johansson (instruktör) att vissa tampar har snott sig, vilket sinkar deras försprång. Nu kommer Helene och Jonas kommer ner till sjösättningsrampen med sin ”Hobie Cat” men dom verkar inte veta om den ”pågående” tävlingen med Peter och Fredrik, vilka nu samlar sig och kommer ut till slut på Stadsfjärdens lugna vatten.

Det verkar nästan inte blåsa någonting men trots det skjuter ”Hobisarna” iväg med en nästan overklig fart. Det kryssas, slöras, länsas. Nästan direkt hissas genackerna (stora segel som ser ut som halva ballonger). Farten ökar dramatiskt när det kommer en by. Besättningarna hänger i selarna på utsidan av skroven för att hålla ner pontonerna mot vattenytan. Flera gånger är dom på väg att kantra men då griper instruktörerna in med sin kunskap och ordnar upp situationen.

Jag måste medge att det ser ut som en riktig adrenalinkick, att hänga på pontonens utsida i dryga tio knop med kroppen endast centimetrar från vattenytan och i nästa sekund lyftas upp två meter i luften, när byarna attackerar.

En Hobie Tiger är en av världens snabbaste katamaraner. Den är 5,5 meter lång, 2,5 meter bred, vikt 180 kilo och har en segelyta på närmare 40 m2.

Det kommer fler tillfällen för seglarskola i sommar. Annars kan ni också hyra en Hobie Cat. Rigtop som hyr ut dessa visas till höger på startsidan. Dom är en av företagen som sponsrar portalen för att den skall kunna leva vidare och utvecklas.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön