En segeltur till Kemi

Finland har haft en dramatisk historia efter 1808-1809 års krig då Sverige förlorade Finland till Ryssland.
Då vi i somras besökte Kemi under en regnperiod passade vi på att titta in på Ädelstensgalleriet.   Galleriet grundades av den finske gemmologen och guldsmeden Teuvo Ypyäs. Ypyäs samlingar och verk är samlade i en gul byggnad nere på hamnplan och ligger därför lägligt till för båtbesökare.


Ädelstensgalleriet i Kemi

Då Sverige förlorade Finland förklarades Finland vara ett storfurstendöme till Ryssland och kontrollerades i mångt och mycket av tsarens familj, främst hans kusin. Så t.ex. har Finland fått sin flagga från tsarfamiljens personliga flagga, den på vit botten och med blått diagonalt kors, som kan ses på gamla svenska bataljmålningar. Anledningen var helt enkelt att då Finland sökte självständighet 1917 behövdes snabbt en finsk symbol som var internationellt känd.   Då tsarens kusin grundat "Den Nyländska Jachtklubben", (segelklubben i Helsingfors) som varit mycket framgångsrik på internationella tävlingar, och vars symbol och flagga var tsarfamiljens, vred man helt sonika på den så att man fick det horisontellt/vertikalt blåa korset på vit botten som nationssymbol.

Finland var smarta och snabba och utnyttjade den ryska revolutionen och sökte frigörelse från Ryssland. Redan den 6 december 1917 förklarade sig Finland självständigt och den 4 januari 1918 erkände den ryska bolsjevikregeringen Finlands självständighet och första självständiga finska riksdagen beslutade i oktober 1918 att utse prins Fredrik Karl von Hessen till Kung. Detta skedde ju under slutfasen av första världskriget (1914 till november 1918) och segermakterna kunde inte tänka sig en tysk förste på en finsk kungatron varför Kung Väinö den 1:a, aldrig kom att tillträda.

Den Finske Kungens Krona

Den finske designern Ehrström hade på uppdrag av den nya kungen ritat på några förslag till kungakrona. Dessa skisser fann Teuvo Ypyäs och lät tillsammans med sina medarbetare tillverka kronan i galleriets verkstad och den var färdigställd 1988. Runt om kronbandet kan man se de nio dåtida provinsernas vapensköldar mellan de vita heraldiska rosetterna. Kronan är utrustad med fyra större pärlor och fyra ädelstenserpentinpärlor. I övre delen av kronan ser man ett blåvitt äpple i Finlands färger och därpå sitter det stolta finska lejonet i stället för det sedvanliga korset.  

Claes Törnsten
Stormy

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön