Bottenvikens paradisö

Sven och jag tar adjö av Torne Furö och bröderna Innala och seglar ut mot de yttersta öarna i Haparanda skärgård. En liten bris får Måsen att veckla ut sina rödbruna segel. Det börjar porla om fören.

- Fyra knop, rapporterar Sven belåtet där han står bakom ratten. Han spanar upp mot storseglet för att inte bli överraskad av en gipp. Måsen seglar med alla dukar vidöppna mot den ljumma brisen som smeker oss bakifrån. Det är vacker segling, men farlig om vinden skulle öka. Så här seglar jag aldrig i hårt väder.
Stora Hamnskär kommer glidande emot oss. Ljuset glimmar till i fönstren på Staffan Svanbergs röda stuga. Jag spanar med kikaren. Ingen rök från bastun nere vid stranden. Ingen båt vid bryggan. Staffan är nog ute på Haparanda Sandskär där han är tillsyningsman för nationalparken. Jag tar upp kikaren. Jo, långt ute vid horisonten skymtar faktiskt Haparanda Sandskär, den vackraste ön i den här skärgården, ja kanske i hela Bottenviken. Ingen ö har så varierande natur, med långa sandstränder, tät urskog, och ett litet fiskeläge med röda stugor.

Staffan Svanberg är lärare och naturvårdare från Haparanda. Det var hans protester mot kalhuggningen av urskogen på Stora Hamnskär som fick mig att upptäcka Haparanda skärgård. En ny värld öppnade sig när
Staffan skjutsade mig runt med sin båt Bosmina.
Den här skärgården längst uppe i norr är en vacker och kärv värld som påminner mycket om fjällen, med slipade klippor och vindpinade björkar och tallar. Människorna ute vid havet är också fostrade av den kärva naturen, precis som i fjällen. Det finns en rakhet och en värme som man sällan möter bland städernas människor. Som skillnaden mellan knäckebröd och vetebullar, eller mellan stekt aborre och fiskpinnar.

Tack vare mina resor i Haparanda skärgård med
Staffan Svanberg vändes min näsa mot havet. Jag får plötsligt lust att segla dit och är på väg att säga det till Sven. Nej, vi ska ju till Lilla Sarvi. Sandskär får bli en annan gång.

Just när jag ska ta ner kikaren ser jag en krusning i vattenytan. En säl sticker upp nosen och tittar nyfiket på oss.

Samtliga bilder av Staffan Svanberg.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön