Söndag 28 oktober 2007:
Boris Erssons film om skärgården visas på Kulturens Hus i Luleå

Söndag 28 oktober 2007 kl 11.15 i Lilla salongen på Kulturens hus.
I 20 år har Boris Ersson seglat med sin kosterbåt Måsen i Bottenviken. I fem år har han varit projektledare för EU-projektet . Filmen som Boris visar på söndag heter VATTNETS VÄGAR och handlar om hur vi människor genom tiderna har använt vattnet som färdled både sommar som vinter. Det här blir något av en smygpremiär av den TV-serie som Boris klipper nu under hösten: Fyra halvtimmes filmer som kommer att sändas i svensk och finsk TV nästa år. 

Filmerna görs i samarbete med UR och FST i Finland, och ingår i EU-projektet "Mare Botnicum - Kustliv i Bottenviken".

De som minns utställningen på Konstens hus härom sommaren kanske kommer ihåg resan runt Bottenviken och Kvarken, med besök hos många kustbor: fiskare, båtbyggare, sjömän, säljägare, män och kvinnor.

I filmen VATTNETS VÄGAR handlar det mycket om Bottenvikens skärgård, och extra mycket om Luleå. Vi seglar med den gamla kostern Måsen och möter olika människor. Fiskaren Lasse Ökvist på Junkön plogar isvägar i skärgården på vintern, och fiskar med sin far Gunnar på sommaren. 

Vi får följa med ut med isjakter och långfärdsskridsko i skärgården, och Bothnialoppet - ett sorts Vasalopp på isen mellan Piteå och Luleå, en nästan 6 mil lång skridskotävling.

Larmet går ombord på isbrytaren Oden, och så följer vi med ut på isarna där Oden bryter väg åt malmbåtar som har fastnat i ismassorna.

En sak som väldigt få känner till är att det finns en mycket gammal samisk historia i skärgården och längs den norrländska kusten. Boris har filmat renskötare och renhjordar i Luleå skärgård. I filmen visas unika bilder klockan fem en morgon då en stor renhjord passerade södra hamnen i Luleå på väg upp mot Jokkmokk. På Seskarö följer Boris en annan sameby under skiljning av renhjorden och flyttning upp mot Tornedalen.

I filmen berättas också något som kanske kommer att ändra hela historieskrivningen om norra Sverige: Ny arkeologisk forskning tyder på att de första kända människorna vid kusterna var samiska säljägare och fiskare, som fördrevs in mot skogar och fjäll på 1300-talet då människor av skandinavisk kultur kom flyttande uppåt längs kusten. Den amerikanske professorn i arkeologi Noel Broadbent visar och berättar under utgrävning om fyndet av en björngrav från 1200-talet vid Bjuröklubb söder om Skellefteå - ett fynd som visar att samer bodde där vid den tiden.

Boris berättar själv om filmvisningen: "När jag bjöds in till Bok och Bild i Luleå för att berätta om mitt arbete med att dokumentera och skildra kustbygdernas människor, kände jag att det skulle det vara spännande att visa den film som mest handlar om Luleå och skärgården här i närheten, under vinter och sommar.

En av människorna som finns med är Agnes Karlsson som jag har följt i flera år. I filmen rensar hon lax och klämmer löja ute på Junkön där hon har levt i hela sitt liv. Och i filmen får man även följa hennes sista resa till begravningen i Gammelstads kyrka. Agnes dog i januari i år, och med den här filmen vill jag hedra minnet av henne.

Alltså - Välkomna till Kulturens hus söndag 28 oktober kl 11.15!

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön