Med Amundsen på Bottenvikens is

Jag åker skidor på isen en dag i mars. Hela Bottenviken ligger frusen framför mig, en enorm vit isvidd med kantiga isflak som har tornat upp sig som berg här och där. 
Jag tänker på vintern 1910 då Roald Amundsen tränade inför det följande årets stora expedition till Nordpolen.

Han anade inte då att den resan i verkligheten skulle sluta på Sydpolen eftersom en annan polarexpedition hann före till Nordpolen. När Amundsen fick veta det, vände han sitt skepp och seglade söderut istället, mot Sydpolen! Så inleddes den världsberömda tävlingen mellan Roald Amundsen och den brittiske polarforskaren Scott, en tävling som slutade i seger och ära för Norge och Amundsen, och en tragisk död för Scott och hans män.

Skaren frasar under skidorna. Egentligen skulle jag haft hundar med, och slädar. Det var ju så Amundsen och hans kamrater nådde Sydpolen 1911. I fantasin är Amundsen med mig på isen. Han åker skidor klädd i en tjock päls och han har rimfrost i skägget.  
Solen lyser blek och kall på himlen. Mitt i steget stannar Amundsen till och pekar ut mot det frusna havet. Ett par kilometer framför oss skymtar något mörkt i det vita.
 - Ser du? Är det hus ute på isen?
Jag spanar med kikaren. Jo, det är tre små röda hus. Ur ett tält framför husen stiger rök ur en skorsten. Människor rör sig mellan husen. Några kvinnor sitter och tittar ner i hål på isen. 
- Kan det vara eskimåer? säger Amundsen. Det kanske är en grupp säljägare?
På avstånd hörs motorbuller. En stor bandvagn kommer körande och stannar vid tältet. En man kliver ur bandvagnen och börjar lasta ur lådor. Amundsen blir rasande.
- Det är Scott. Visst är det den förbannade Scott! Ska han använda bandvagnar till Sydpolen?

Fruset hav och mänsklig värme i Haparanda skärgård

Jag lämnar Amundsen där han står och svär över Scott, som snart ska dö ute på isen sedan Amundsen slagit honom i kapplöpningen till Sydpolen. Amundsens slädhundar klarade det hårda klimatet bättre än Scotts bandvagnar och hästar.
 Jag åker skidor ensam mot de tre röda stugorna och bandvagnen. När jag kommer närmare ser jag vad kvinnorna gör. De sitter och pimpelfiskar på isen. En av dem drar just upp en liten abborre när jag kommer förbi. Hon skrattar och lägger den sprattlande fisken på isen.
 En dörr öppnas på den ena stugan och en naken man kommer springande. Han kliver ner i en fyrkantig vak som man har sågat i isen och simmar några tag i vattnet, frustar och klättrar upp och springer fram till en stor tunna av trä som är fylld av varmt vatten. Han kliver ner i det varma vattnet och suckar av välbehag. Mannen ser mer ut som en säl än en säljägare. När jag lärt känna honom får jag veta att han är ekonom på Haparanda kommun och deltar i en konferens ute på isen tillsammans med kvinnorna, som arbetar med barn- och ungdomsfrågor för kommunen.

- Kan man ha det bättre än så här? säger han och pekar ut mot den vita horisonten. 
 Efter fisket och bastubadet äter vi renkött och potatis med lingonsylt på vackert dukade bord med vit linneduk. Måltiden avslutas med en efterrätt som består av glass med sylt på havtorn, ett bär som växer på öarna i skärgården.


Den vackraste ön

För 14 år sedan började Staffan Svanberg skjutsa gäster ut till Haparanda Sandskär med sin fiskebåt Bosmina. Haparanda Sandskär är en av Bottenvikens vackraste öar med en natur som innehåller nästan allt: sanddyner och badstränder, urskog, ett gammalt fiskeläge, ett kapell med en grav som berättar om en tragisk sjöolycka, och många berättelser om livet ute vid havet med fiske och smuggling. Har man tur kan man få se sälar, älgar, och många arter av flyttfåglar som stannar till på ön på sina resor mellan Nordkalotten och södra Europa och Afrika. 
 Nyligen köpte Staffan en större och snabbare båt, och förra vintern byggde han och hans medarbetare den dröm som de hade haft i flera år: En liten by på isen, tre stugor, ett vedeldat militärkök, en badtunna, toalett och flaggstång. Det hela kallas PåIsenByn.


Staffan Svanberg till höger i bild.

PåIsenByn

PåIsenByn kan man hitta på lite olika ställen i skärgården under vintern. Alla tre stugorna, köket, badtunnan och toaletten står på medar och kan flyttas som en lång karavan till olika platser. I december när isen fryser håller man till nära Haparanda. Längre fram på vintern flyttar man längre ut mot havet, ända ut mot de yttersta öarna två mil från fastlandet. För övernattning samarbetar man med lokala hotell och stugbyar. Staffan och Kaj har ännu en idé: Kanske kommer de att bygga iglos av snö ute på isen, för den som vill prova en natt ute i isen.

Jag tror Amundsen skulle ha blivit förvånad över att möta en bekväm stugby på medar mitt ute på isen i Bottenviken, med god mat och bastu. Men tiderna förändras. I dag går det att uppleva samma arktiska natur som Amundsen, men under säkra och trivsamma former. 
 När vi dricker kaffe efter maten, kommer en same körande med snöskoter. Karl Erik Gunnari har letat efter några renar bland öarna i skärgården. Nu är han på väg tillbaka till den stora ön Seskarön i närheten där renhjorden är. Kaj Rundgren som arbetar tillsammans med Staffan följer med till Seskarö för att märka några av sina kalvar. Förutom att vara kock i PåIsenByn är Kaj renskötare, fiskare och snickare. Som många andra här i trakten har han flera yrken, och turismen har blivit ett viktigt yrke på senare år.

Om ni reser till Haparanda kan det kanske vara fint att ta en tur ut i naturen och den vackra skärgården. Både sommar och vinter är skärgården värd ett besök. Då finns Staffan Svanberg och hans medarbetare beredda att ta er ut.


Boris Ersson

Mer information på www.bosmina.bd.se

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön